Francoski makroni

Lansko leto je bilo prvič, da sem se lotila te misije nemogoče. Ampak res, dobesedno… Neuspeh za neuspehom, ki pa me je samo še bolj motiviral, da sem pekla, pekla in peklaaaa.

Staranje beljakov, čakanje…
Sušenje blanširanih mandljev, čakanje…
Sušenje nabrizganih kepic zmesi, da se naredi skorjica, čakanje…

Čakanje, čakanje, čakanje… Na koncu pa neke sladice na pol podobne makronom, a vseeno daleč, daleč stran od originala.

V četrto je le uspelo. Občutek, ko so se prikazale nogice na kmalu občudovanih makronih, je bil nepopisen. Tisti, ki se je preizkusil v peki makronov zagotovo ve, kakšno veselje je prežemalo moje srce. Od takrat naprej je bila vsaka peka uspeh. Bila sem prepričana, da sedaj sem pa zares osvojila vse stadije priprave makronov. Ne preveč in ne premalo. Joooj, kako muhasta slaščica so ti francoski makroni! Še hujši so kot jaz, sem premišljevala…

Res je, da še nisem preizkusila italijanske različice, ker se mi zdi priprava bolj komplicirana in nimam vseh pripomočkov, ki so potrebni za izdelavo. A pravijo, da vedno uspejo. Sicer pa ne bi bila jaz, če se ne bi odločila za težjo različico…

Letos pa sem dobila spet meglo na oči, ko mi po prvem poskusu niso uspeli… Kaj vse sem čutila, ko niso uspeli niti v šestem poskusu, o tem raje ne bom govorila. Hihi…

Kakorkoli že, za tale blog sem se posebej potrudila in delala z ljubeznijo ter s sproščeno mislijo, da tokrat bodo pa le uspeli. In res so.

Francoski makroni
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
3 hr
Čas kuhe/peke
15 min
Čas priprave skupaj
3 hr 15 min
Čas Priprave
3 hr
Čas kuhe/peke
15 min
Čas priprave skupaj
3 hr 15 min
Sestavine
 1. 2 beljaka (2 dni sem jih pustila na sobni temperaturi)
 2. ​50g navadnega sladkorja
 3. 75g mandljeve moke
 4. 115g sladkorja v prahu
 5. nekaj črnega barvila(opcijsko)
Navodila
 1. Mandljevo moko in sladkor stresite v mešalnik in mešajte približno 15 sekund. Presejte mešanico skozi sito v skledo. V situ lahko ostane približno za eno žlico nepresejane mešanice. V kolikor ostane več, ostanke znova premešajte z mešalnikom. Vse to je potrebno, če želite gladko teksturo makronov.
 2. V veliki skledi stepite beljake v mehak sneg (soft peaks). Postopno vtepajte navadni sladkor, da dobite čvrsto, svetlečo beljakovo peno. Na koncu primešajte še barvilo. Ko je sneg nared mu postopoma dodajajte mandljevo moko (jaz v treh delih). Zelo pomembno je, da ne mešate preveč. Tudi na to temo najdete ogromno nasvetov.
 3. Masa mora biti gosta, rahlo tekoča. Podobno kot lava. Zmes vlijete v dresirno vrečko, s pomočjo katere v obliki krogcev nanesete maso na peki papir. Obstaja več tehnik nanašanja, ki jih z lahkoto najdete na spletu. Tehnike se imenujejo "macaronage".
 4. Ko izpraznite dresirno vrečko, pustite stati pekač na sobni temperaturi, toliko da se naredi skorjica na makronih. Ko je skorjica takšna kot mora biti, se vam po rahlem dotiku s prstom zmes ne sme prijeti na prst. V kolikor makrončki v tem času še niso dobili skorjice, lahko pustite še največ 30 dodatnih minut. Če imate veliko vlage v stanovanju, se lahko proces sušenja podaljša. Lahko ga recimo pohitrite, da pečico pogrejete na 50 stopinj, pustite vrata pečice odprta, pekač pa za približno 10min odstavite kar na vrata pečice. Nekje na pol poti, pekač obrnite, da se formira enakomerna skorjica.
 5. Ko je skorjica nared, pečico ogrejete na približno 150 stopinj (temperatura odvisna od grelcev na vaši pečici) ter pečete 10-15min.
 6. Bistveno je, da ne obupate ob prvih nekaj poskusih. Ker je peka makronov precej muhasta in samosvoja je izrednega pomena, da vse prilagodite temu, da vam končno uspejo popolni makroni. Od mešanja, do nastavitve prave temperature. Torej vse kar omenjam v zgornjem zapisu.
Beležke
 1. Če želite skrajšati obdobje staranja beljakov, lahko jajca za kratek čas namočite v toplo vodo. Osebno še nisem poskusila. Če imate kakšne izkušnje s tem pa bom vesela vsakega komentarja.
 2. Nekaj koristnih povezav, ki vam bodo pripomogle, da boste spekli popolno makrončke.
 3. http://www.indulgewithmimi.com/macaron-troubleshooting-guide/
 4. http://foodnouveau.com/recipes/desserts/macarons/macaron-troubleshooting-guide/
 5. https://www.youtube.com/watch?v=0JeTgZGt-p8&t=376s
 6. Fotografije: Ines
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish