Listnate košarice (vols-au-vent) z avokadovo kremo

Bi radi svoje goste presenetili z nekoliko drugačnim prigrizkom, a ne želite v kuhinji preživeti celega dopoldneva? Ali pa se radi igrate v kuhinji in preizkušate nove recepte?

Listnate košarice oziroma vols-au-vent z avokadovo kremo so enostavne za pripravo, na izgled nekaj posebnega, hkrati pa potrebujete le 3 sestavine in 30-40 minut časa. Tudi če ste v kuhinji čisti začetnik.

Vse, kar potrebujete, je že pripravljeno listnato testo, zrel avokado ter kremni sir. Pa seveda nekaj soli in popra. 

Recept je krasen, ker omogoča kar nekaj različnih opcij. Avokadova krema je zelo okusna tudi kot namaz za kruh. Naš mali pogosto za večerjo z velikim veseljem zmaže cel kos kruha, bogato namazan z avokadovo kremo (in si hkrati naredi obrazno masko iz kreme, kot ponavadi 😊). V kolikor vam ni do ustvarjanja košaric, lahko kremo namažete tudi na pečene kvadratke iz listnatega testa ali na krekerje. Prazne listnate košarice pa lahko v zaprti posodi hranite kak dan in jih napolnite z neskončno različnimi nadevi – kremnimi, zelenjavnimi, mesnimi, tudi sadnimi…

Listnato testo razvijete in poravnate na peki papirju. Za izrez košaric lahko uporabite npr model za piškote, lahko pa tudi primerno velik kozarec. Vsaka košarica je sestavljena iz treh plasti, ki jih izrežete z modelom (30 plasti za 10 košaric). Spodnja plast ostane cela, v zgornjih dveh pa z okroglim modelom ali kozarcem, ki je nekoliko manjši od prvega, izrežete sredino, tako da dobite kolobar. To naredite, preden sestavite košarico. Ko imate vse tri plasti pripravljene, drugo in tretjo plast (oba kolobarja) natančno položite na prvo plast, ki bo tvorila dno košarice. S prsti rahlo pritisnete na zgornjo plast, da se plasti zlepijo med seboj. Z vilicami trikrat prebodete dno košarice, da ne bo preveč narastlo in košarice so pripravljene za peko.

Sredine, ki ste jih izrezali iz druge in tretje plasti, specite zraven. Uporabite jih lahko kot pokrovček za vaše košarice, lahko pa jih npr potresete s parmezanom in ponudite kot ločen prigrizek ali pa jih uporabite za hrustljavo komponento juhe, ki jo boste ponudili vašim gostom.

Čas in temperatura peke sta odvisna od navodil na zavitku listnatega testa, načeloma jih pečete na 220 stopinj C 10-15 minut, dokler lepo ne narastejo in so zlato rumeno zapečene.

Avokado pretlačite skupaj s kremnim sirom, po okusu solite in poprate in že imate osvežilno kremo, s katero napolnite pečene in ohlajene košarice. Za bolj atraktiven videz jih lahko potresete še z nekaj zrni rdeče ali črne vulkanske soli.

LISTNATE KOŠARICE (VOLS-AU-VENT) Z AVOKADOVO KREMO
Yields 15
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
20 min
Čas kuhe/peke
15 min
Čas Priprave
20 min
Čas kuhe/peke
15 min
Sestavine
 1. 1 zavitek listnatega testa
 2. 1 zrel avokado
 3. 100 g kremnega sira
 4. sol in poper
Navodila
 1. Listnato testo odvijemo in poravnamo na peki papirju. Z modelom izrežemo 45 krogov. 15 jih shranimo, preostalim 30 pa z manjšim modelom izrežemo sredino, da dobimo kolobarje. Na vsakega izmed celih krogov naložimo dva kolobarja in rahlo stisnemo. Dno košarice nekajkrat prebodemo z vilico. Izrezane sredine pečemo zraven, če jih bomo uporabili kot pokrovčke.
 2. Košarice pečemo 10-15 minut na 220 stopinj C.
 3. Med pečenjem olupimo avokado in ga pretlačimo z vilico. Dodamo kremni sir in dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Solimo in popramo po okusu.
 4. Pečene košarice ohladimo in napolnimo z avokadovo kremo.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravila Darja Manfreda.
 3. Fotografije: Ines in Darja
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish