Čudežni kruh brez gnetenja

Miracle no knead bread.

Pred časom je na internetu zaokrožil recept za čudežni kruh brez gnetenja. Zraven je bila seveda takoooo slastna slika, da sem ga lahko skoraj okušala.

Pri nas je sicer ‘kruhmajster’ mož, a vseeno sem se odločila, da recept preizkusim in ugotovim, če bo rezultat vsaj približno podoben tistemu na sliki. Kar nekajkrat sem že namreč ugotovila, da so slike lahko zelo lepe, priloženi recepti pa popolnoma zgrešeni in tudi približno ne dajo takega rezultata. 

Tako sem se z dobro mero skeptičnosti lotila priprave. Če ne drugega, je zadeva res enostavna, je bila moja prva misel. V parih minutah stehtaš sestavine, jih vržeš v skledo, zaliješ z vodo in na hitro premešaš. To je to. Skledo pokriješ s folijo in pustiš 12 – 18 ur. Sounds too good to be true, a ne 😊

Naslednji dan sem previdno dvignila krpo in si ogledala testo. Pričakala me je mokra mehurčkasta masa testa, ki sem jo bolj kot ne počasi zlila iz posode na pomokan peki papir, z rokami porinila malo skupaj in jo s peki papirjem položila v segreto litoželezno posodo. Najtežje od vsega je bilo paziti, da se ne opečem na res vroči posodi.

Potem pa sem pokrito posodo za pol ure porinila v pekač in nestrpno pričakovala rezultat (in se hkrati pripravljala na razočaranje). Po pol ure sem posodo odkrila (in zadeva ni izgledala slabo) in pekla odkrito še 15 minut.

No, rezultat je bil fenomenalen. Ampak čisto zares. Lepo zapečen in napihnjen hlebček rustikalnega kruha, ki je kar vabil, da ga kos odtrgaš in ga pomočiš v kako dobro jed ali pa še toplega namažeš z maslom in pohrustaš. Pravzaprav je bil tako lep, dišeč in dober, da smo ga večji del pohrustali še toplega, brez dodatkov.

Poizkusila sem tudi z brezglutensko moko in tudi tu je bil rezultat super. Nekoliko nižji hlebček, z rahlim priokusom po rižu, ampak vseeno daleč najboljši brezglutenski kruh, kar sem jih do sedaj poskusila. Nekoliko sem morala le prilagoditi recept: uporabila sem Schar mešanico mok za kruh, približno dve skodelici vode, 3/4 žličke kvasa in čisto malo soli, ker mešanica že vsebuje nekaj soli. Tudi čas peke sem podaljšala za 5-10 minut. 

Čudežni kruh brez gnetenja
Za 8
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
10 min
Čas kuhe/peke
45 min
Čas Priprave
10 min
Čas kuhe/peke
45 min
Sestavine
 1. 3 skodelice univerzalne moke
 2. 1 1/2 žličke soli
 3. 1/2 žličke instant suhega kvasa
 4. 1 1/2 skodelice mlačne vode
Navodila
 1. V veliki skledi zmešamo moko, sol in kvas. Dodamo vodo in premešamo le toliko, da se oblikuje gosto, grudasto testo. Po potrebi dodamo še kako žlico vode, vendar testo ne sme biti mokro. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na sobni temperaturi 12-18 ur, najbolje preko noči.
 2. Ko je testo pripravljeno za peko (napihnjeno, mokro, polno malih mehurčkov), pečico segrejemo na 230 stopinj C. Ko je pečica segreta, vanjo postavimo litoželezno posodo s pokrovom in jo segrevamo pol ure.
 3. Pripravimo si peki papir, ki ga dobro pomokamo in nanj postrgamo testo. Nežno ga oblikujemo v kroglo in tudi po vrhu potresemo z moko. Testa ne gnetemo.
 4. Segreto posodo vzamemo iz pečice in pripravljeno testo skupaj s peki papirjem postavimo v posodo. Pazimo, da se ne dotaknemo posode, ker je res vroča. Posodo pokrijemo s pokrovom in postavimo v pečico za 30 minut.
 5. Po pol ure odstranimo pokrov in kruh pečemo odkrit še 10-15 minut, da dobimo lepo zlato rjavo zapečeno in hrustljavo skorjo. Skupaj s peki papirjem vzamemo iz posode in kruh za nekaj minut pokrijemo s krpo, če želimo nekoliko mehkejšo, a še vedno lepo hrustljavo skorjo.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravila: Darja Manfreda
 3. Fotografije: Ines in Darja
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish