Place Richelme

Letošnji dopust sva s Primožem preživljala v Franciji. Ker sva foodija, bi bil zamujen obisk vsaj ene izmed mnogih tržnic, ki se po celi Franciji odvijajo večkrat na teden, ali celo vsak dan, zares velika škoda.

V Aix regiji imajo vsa mesta in vasice vsaj enkrat ali dvakrat na teden tržnico, kjer prodajajo sadje, zelenjavo, rože ter ostale lokalne produkte. Tako kot povsod, vidiš tu in tam kakšne mrke obraze. Večinoma pa so na tržnicah nasmejani ljudje, ki presenetljivo dobro govorijo angleško, kar ni ravno tipično za Francijo. Prodajalci so zelo zgovorni in ti vsako stvar dajo tudi poskusiti. Ni jih motilo niti moje fotografiranje, kar je v primerjavi z angleškimi tržnicami veliki plus. Navsezadnje tako širimo glas o njihovih produktih. To pa je danes, ko so letalske karte tako poceni, in je dostop do drugih neodkritih držav veliko lažji kot nekoč, zelo dobra promocija za njih.

Za obisk tržnice sva se odločila za mestece AIX-EN-PROVENCE. Aix je luštno in romantično mestece, ki spominja na Firence v Italiji. Tržnica, ki sva jo obiskala na nedeljo pa se odvija na “Place Richelme” v starem mestnem jedru Aix-a. Ni bila velika, kar je bil po mojem tudi razlog, da je dišala po tisti pravi Franciji, ki jo poznam iz slik, filmov in knjig 😉 Glasovi harmonikarja, ki igra za kakšen kovanec na vogalu trga, vrvež ljudi in sončni žarki, ki se prebijajo skozi krošnje dreves vzbujajo tisto pravo francosko vzdušje, ki ga je potrebno doživeti.

Kljub temu, da sem velika ljubiteljica sira, me žal francoski siri niso prepričali. Kar mi ne diši, mi večkrat ni okusno. Ko prevladajo vonjave sira pred vonjavami svežih rib, se zame vse konča… Poskusila pa sva odlično domačo marelično marmelado – seveda z dodatkom lokalne lavande.

Tudi pri nas dobivajo tržnice znova svoj pomen. Zares si želim, da bi se razbohotile v vsej svoji moči. Tako bi lahko poletna sobotna jutra preživljala ob nakupovanju lokalnih izdelkov, srkanju kavice in opazovanju mestnega vrveža in to s čisto svojim “cekrom” iz katerega bi kukalo sveže cvetje, v kuhinji pa bi dišalo po lokalnih svežih – bolj ekoloških izdelkih. Vzpodbujajmo lokalno. Edino na takšen način bomo deležni idile, ki so jo deležni drugod po svetu.

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish