Borovnice v Teranu

Borovnice… Čudovite male modro vijolične bombe okusa, ki so uporabne na milijon in en način. 

Kot vsako leto sem jih tudi letos pripravila v Teranu. Teran in borovnice se čudovito ujamejo in ustvarijo zares dobro pijačo, ki pa ni samo okusna, ampak tudi zdrava – seveda v majhnih količinah. 

Rdeče vino namreč vsebuje več različnih antioksidantov, npr kvercetin in predvsem resveratrol, ki naj bi sodelovala v preprečevanju srčnih obolenj in raka. Tako rdeče vino kot borovnice pa vsebujejo antocianine. Najdete jih v modro vijoličastem sadju in zelenjavi in so zelo zdravi za telo, pomagajo pri zaščiti celic ter zdravljenju telesa. Raziskave nakazujejo, da antocianini aktivno sodelujejo pri ohranjanju zdravih oči in srca, zavirajo razmnoževanje rakavih celic in še mnogo več.

Priprava borovnic v Teranu je zares enostavna. Potrebujete borovnice (lahko tudi zamrznjene), vino, nekaj šnopsa in sladkor. Vino segrejete s sladkorjem do rahlega vretja, dodate borovnice, kuhate 3 minute, malo ohladite in vmešate še šnops. Še toplo prelijete v sterilizirane steklenice in pijača je pripravljena. Po nekaj tednih je pijača še bolj okusna (sploh če ste uporabili zamrznjene borovnice), ker se vino in borovnice prepojijo z okusom drug drugega.

Potem vzamete steklenico svojih super dobrih borovnic v Teranu, greste na ulico in z njimi pocrkljate sosede – za prijetno druženje in vzdrževanje dobrih sosedskih odnosov 😊

P.S. Seveda lahko uporabite tudi drugo rdeče vino, npr Refošk, toda nam so najboljše s Teranom.

Borovnice v Teranu
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
15 min
Čas kuhe/peke
15 min
Čas priprave skupaj
30 min
Čas Priprave
15 min
Čas kuhe/peke
15 min
Čas priprave skupaj
30 min
Sestavine
  1. 400 g borovnic
  2. 1 l Terana
  3. 300 g sladkorja
  4. 200 ml šnopsa
Navodila
  1. Vino skupaj s sladkorjem segrejemo do rahlega vretja, dodamo borovnice in kuhamo tri minute (kako minuto ali dve več, če smo uporabili zamrznjene borovnice).
  2. Malo ohladimo, dodamo šnops in prelijemo v sterilizane steklenice.
  3. Pijača zdrži celo leto (če je prej ne zmanjka), a po odprtju jo hranite v hladilniku.
Beležke
  1. Pripravila: Darja Manfreda
  2. Fotografije: Ines in Darja
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish