Med potovanji po ZDA so nama večkrat postregli z okusnim ranch dresingom, daleč najboljšega pa sva jedla v nekem malem sports baru na Mauiju, kot prilogo spicy perutničkam.
Gre za majonezno-jogurtov preliv, z dodatkom zelišč. Večkrat sem ga kupila že pripravljenega v trgovini in tudi poskusila narediti doma, a nikoli ni bil tako okusen, kot je bil v mojem spominu. Potem pa sem naletela na recept za domači ranch preliv s pinjencem in okus je več kot odličen.
Priprava je res enostavna, vse sestavine zmešate skupaj in preliv je pripravljen. V receptu so uporabljena posušena zelišča, seveda pa lahko uporabite tudi sveža. Da se razvije poln okus, je najbolje, če ga naredite vsaj nekaj ur ali celo kak dan prej. Brez težav več dni zdrži v zaprti posodici v hladilniku, uporaben pa je za precej različnih jedi – kot preliv za solate (samostojno ali kot dodatek kisu in olju), pomaka (dip) za pikantne perutničke ali na košče narezano zelenjavo (korenje, stebelna zelena…) ter tudi kot omaka za sendvič.
Sama si zeliščno mešanico za preliv pripravim vnaprej, v večji količini, in ga hranim v zaprti posodici. Iz količin v receptu dobite približno pol litra preliva, ki mu dodate dobri 2 žlički pripravljene zeliščne mešanice, sama pa največkrat pripravljam polovično količino, ki ji dodam 1 žličko zeliščne mešanice
- 1 skodelica majoneze
- 1/2 skodelice kisle smetane
- 1/2 žličke suhega drobnjaka
- 3/4 žličke suhega peteršilja
- 1/4 žličke suhega kopra
- 1/4 žličke česna v prahu
- 1/8 žličke soli
- 1/4 žličke mletega črnega popra
- 1/2 skodelice pinjenca
- V skledo damo vse sestavine in jih dobro premešamo.
- Če želimo imeti redkejši ali gostejši preliv, pinjenec dodamo šele na koncu in z njim uravnavamo gostoto preliva.
- Preliv naj pred uporabo vsaj nekaj ur (najbolje pa preko noči) počiva v hladilniku, da se okus polno razvije.
- V zaprti posodi ga lahko v hladilniku hranimo do 7 dni.
- Dober tek!
- Pripravila: Darja Manfreda
- Fotografije: Ines in Darja
Prispevaj tudi ti