Bela riba z balzamikom in limoninim timijanom

Rok sicer ni prav ljubitelj rib, vendar naredi najboljše ribe, kar sem jih kdaj jedla. Pa da ne bo pomote, kot velik ljubitelj rib sem jih jedla že na raznih koncih sveta. Tako dobre so, da je moja mama še teden dni kasneje vsak dan govorila le o teh ribah… 😊

Poletje je idealen čas za pripravo rib, vendar pa se ribe iz tega recepta najbolje spečejo v pečici, zato je recept uporaben celo leto in predstavlja zelo okusen način za povečanje vnosa omega 3 maščobnih kislin v telo, ki jih v naši prehrani praviloma primanjkuje.

Mi najpogosteje pripravljamo orade ali brancine, ki se pri nas tudi najlažje dobijo. V trgovini/ribarnici prosite, da vam ribe dobro očistijo in vam tako prihranijo kar nekaj časa in truda.

Ribe doma na zunanji strani križ kraž zarežete, rezi naj bodo kake 2 cm narazen in ne pregloboki, segajo naj največ 3 mm v globino.

Iz sestavin si pripravite marinado, s katero dobro premažete ribo od zunaj in znotraj. Poskrbite, da marinada prodre v vse zareze. V notranjost ribe daste pol rezine limone in 2-3 vejice svežega limoninega timijana, še dve vejici svežega timijana pa natrgate na manjše koščke in jih na obeh straneh ribe porinete v zareze. Seveda lahko uporabite navadni timijan, vendar limonin timijan doda čudovit blag priokus po citrusih.

Riba naj se marinira 10 do 30 minut, da se meso navzame čudovitih okusov marinade.

Pečico skupaj s pekačem segrejete na 250 stopinj. Ribe na vročem pekaču (pokritem s peki papirjem) pečete 12 minut, nato pa zunaj, pokrite s folijo, pustite počivati kako minuto.

Bela riba z balzamikom in limoninim timijanom
Za 2
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
20 min
Čas kuhe/peke
13 min
Čas priprave skupaj
33 min
Čas Priprave
20 min
Čas kuhe/peke
13 min
Čas priprave skupaj
33 min
Sestavine
 1. 2 brancina/oradi (300-400g vsak)
 2. 2-3 stroki česna
 3. 1 žlička soli
 4. 1 1/2 žličke svežega limoninega timijana (ali 0,5 žličke suhega)
 5. 8-10 vejic svežega limoninega timijana (dolžine kakih 6-7 cm)
 6. 1 žlička dobrega balzamičnega kisa
 7. 3-4 žlice olivnega olja
 8. 1/2 žličke limoninega soka
 9. 1 rezina bio limone (debeline 5-7 mm)
Navodila
 1. Pečico segrejemo na 250 stopinj C in pekač postavimo v pečico, da se segreje.
 2. Česen drobno nasekljamo in ga skupaj s soljo, listki limoninega timijana, olivnim oljem, sokom limone in balzamičnim kisom zmešamo v marinado.
 3. Ribi z obeh strani zarežemo v križ-kraž vzorcu, rezi naj bodo 2 cm narazen in ne pregloboki. Od zunaj in znotraj ribi namažemo z marinado in poskrbimo, da le ta pride v vse zareze. Dve ali tri vejice timijana in polovico rezine limone damo ribi v trebuh, preostale vejice pa natrgamo na manjše konce in jih potisnemo v zareze v koži.
 4. Ribi mariniramo vsaj 10 minut, najbolje pa 30 minut.
 5. Segret pekač vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s peki papirjem in nanj položimo marinirani ribi. Pečemo 12 minut, nato pa ribi vzamemo iz pečice in pokriti z alu folijo pustimo počivati 1 minuto.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravil: Rok Manfreda
 3. Fotografije: Ines in Darja
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish