Limonin šarkelj z roza sladkorno glazuro

Tale šarkelj pa je res ena izmed najboljših sladic, ki sem jih jedla po dolgem času.

Ves čas me je namreč skrbelo, da bo šarkelj presuh, saj sem običajno v takšne sladice dodajala kislo smetano ali jogurt. Kako sem se motila… Seveda je tako kot vse biskvitne sladice, še boljši naslednji dan. In jaaa počakal je do naslednjega dne in jaaa vreden je vsakega greha  😀

Opozorilo: Ker vsebuje kar precej sladkorja, ki sem ga jaz glede na referenčni recept precej zmanjšala, ga uživajte le tu in tam. En kos ima dobrih 200 kalorij. Pa saj veste vse je dobro le, da je v mejah. 

Limonin šarkelj z roza sladkorno glazuro
Za 12
Šarkelj je odlično dopolnilo k nesladkanem čaju ali kavi. Ah, kaj bomo dolgovezili, primeren je za čisto vse priložnosti 😀
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
15 min
Čas kuhe/peke
35 min
Čas priprave skupaj
50 min
Čas Priprave
15 min
Čas kuhe/peke
35 min
Čas priprave skupaj
50 min
Sestavine za biskvit
  1. 2 žlici krušnih drobtin brez glutena
  2. 200g bele pirine moke
  3. 100g bele koruzne moke
  4. 150g kokosovega sladkorja
  5. 100g masla brez laktoze
  6. 3 žličke pecilnega praška
  7. 1 srednje velika limona(sok in lupina)
  8. 280ml ovsenega mleka
  9. 30g grobo nasekljane pistacije
Sestavine za glazuro
  1. 125g sladkorja v prahu
  2. 2 žlici limoninega soka
  3. 1/4 čajne žličke naravnega rdečega barvila
Priprava biskvita
  1. Najprej namastimo pekač. Mi smo uporabili silikonskega namenjenega za šarklje. Seveda lahko uporabimo tudi navaden pekač, le bolj bomo morali spremljati oz. prilagajati čas peke. Običajno preverimo čas peke z zobotrebcem, ki ga zabodemo v biskvit/šarklej. Če je zobotrebec, ki ga potegnete iz biskvita čist, je biskvit pečen.
  2. Pekač nato obložimo z krušnimi drobtinami. Prepričajmo se, da z drobtinami prekrijemo celotno površino pekača, da se šarkelj ne prilepi nanj.
  3. V majhni ponvici stopimo maslo in ga malce ohladimo.
  4. V veliki posodo zmešamo suhe sestavine - obe moki, pecilni prašek in kokosov sladkor.
  5. V suhe sestavine dodamo stopljeno maslo, ovseno mleko, limonin sok ter lupino in jih s kuhalnico rahlo zmešamo, le toliko, da povežemo vse v enotno zmes.
  6. Tako pripravljeno maso zlijemo v pekač in pečemo na 190 stopinjah približno 35min. Vse je seveda odvisno od pečice.
  7. Ko je šarkelj pečen, ga vzamemo iz pečice ter hladimo približno 15min.
Priprava glazure
  1. Vse sestavine zmešamo. Prepričamo se, da je masa dovolj gosta, da ostane na šarklju.
Beležke
  1. Naravno barvilo uporabljeno v tem receptu je proizvajalca Torta Nature narejen iz redkvice, črnega ribeza in jabolk. Poleg drugih naravnih barvil, ga najdemo v Mercatorju.
  2. Fotografije:Ines Suljić
Povzeto po ana banana
Povzeto po ana banana
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti