Veganska lešnikova potica

Njama njama…

Ko ugotoviš, da si alergičen na mlečne izdelke tik pred božičnimi prazniki. Waaaaa… Namesto, da sem se prepustila malodušju, sem že kmalu začela iskati načine, kako bi lahko vseeno pripravila kraljico potico. Mislim, da sem našla odlično verzijo na spletni strani Veganske iniciative, ki sem jo malo prilagodila sebi. Odlično nadomestilo njamaaa.

Veganska lešnikova potica
Za 2
Tradicionalna slovenska jed za Božič in Velikonočne praznike. Potica. Veganska potica je odlično nadomestilo za vse tiste, ki so alergični na mlečne izdelke in ne jedo jedi živalskega izvora.
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
20 min
Čas kuhe/peke
40 min
Čas priprave skupaj
1 hr
Čas Priprave
20 min
Čas kuhe/peke
40 min
Čas priprave skupaj
1 hr
Za nadev
  1. 100g mletih lešnikov
  2. 0,25 - 0,5dcl ovsenega mleka
  3. 0,5dcl ovsene smetane
  4. 25g kokosove moke
  5. 1 žlica kakava v prahu
  6. 0,25dcl javorjevega sirupa
  7. 1/2 žličke cimeta
  8. 1 pest sultana rozin
  9. 1 klementina (sok)
  10. 1 čep ruma
  11. pirin zdrob (po potrebi)
Za testo
  1. 0,5dcl ovsenega mleka
  2. 0,5 vrečke vinskega kamna
  3. 125g pirine bele moke + 4žlice pirine moke(po potrebi)
  4. 20g kokosovega sladkorja
  5. 1/4 žličke soli
  6. 1/2 limonine lupine
  7. 0,25dcl ovsene smetane
  8. 0,25dcl repičnega olja
  9. +
  10. veganska margarina ali kokosovo maslo za namastitev pekačev
Priprava nadeva
  1. Rozine namočimo v sok 1 klementine ter 1 čep ruma. Damo na stran.
  2. Lešnike na hitro pokuhate v ovsenem mleku ter smetani. Dodate ostale sestavine za nadev ter rozine. V kolikor je masa preveč tekoča, ji dodajte pirin zdrob.
Priprava testa
  1. Vinski kamen stresemo v mlačno ovseno mleko. V večji posodi zmešamo suhe sestavine, v njih vlijemo zmes z vinskim kamnom, olje ter smetano. Ker je bilo testo še precej lepljivo, sem dodala približno štiri dodatne žlice pirine moke.
  2. Testo razvaljate v pravokotnik, razrežete na pol, obložite z maso. Ko razmažete maso, bodite pozorni na to, da je ne namažete čisto do roba. Vse skupaj zvijete v dve "klobasi" in ju vložite vsako v svoj pekač, ki je namaščen z vegansko margarino.
  3. Čeprav meni osebno masa ni nič vzhajala, bi naj bilo potrebno dati pekača s poticama v pečico za približno 25 min na 50 stopinj. Nato pečico nastavimo na 200 stopinj in pečemo okoli 15min. Po tem času nastavimo pečico na 175 stopinj za 10 min. Zadnjih 10 min pečemo na 150 stopinjah.
  4. Potice ohladite in daste v vrečko, da se ne osušijo.
Beležke
  1. Lešnike lahko nadomestite z orehi ali mandeljni. Ovseno mleko in smetano pa z riževim.
  2. Fotografije: Inaya - Fotografiranje in Stiliranje hrane
Povzeto po Veganska iniciativa
Smokey http://smokey.si/
Za peko potice sem uporabila dva pekača premera 12 cm.

pekač za potico

Prispevaj tudi ti