Lešnikove sanje

Malo pred koncem leta smo z malim odšli v Ljubljano, da si ogledamo lučke in prednovoletno vzdušje. Ker je bilo precej mraz, pa tudi že čas za večerjo, smo zavili v japonsko restavracijo Sushimama in si tam privoščili udon juho, ki jo vsi trije obožujemo. Ker so bile vse mize zasedene ali rezervirane, smo sedeli ‘za šankom’, kar pri njih pomeni, da smo lahko opazovali dva japonska kuharja, kako natančno pripravljata suši in podobne dobrote. Mali je navdušeno opazoval enega izmed njih in vsakič, ko je pripravljen suši lepo zložil na krožnik, je mali vzkliknil: ‘Torta!’ To je kuharja neskončno zabavalo in nam vsem še polepšalo večer.

Kot se spodobi, smo zaključili s sladico. Izbrali smo Montmartre – lešnikov biskvit z lešnikovim moussom, ananasom, pistacijami in prelivom iz malin. In seveda tri žličke 🙂

Sladica se mi je zdela tako zanimiva in okusna, da sem svojo verzijo pripravila za silvestersko kosilo in jo poimenovala lešnikove sanje. Za osnovo sem izbrala kokosovo-lešnikov biskvit z bloga cokolatin.blogspot.si. Pripravite si jo lahko kot posamezne, manjše sladice za eno osebo ali kot torto. Biskvit ne vsebuje pšenične moke in je tako brez glutena, mousse pa po želji lahko pripravite tudi iz rastlinske smetane.

Lešnikove sanje
Oceni me
Natisni
Kokosovo-lešnikov biskvit
 1. 75 g kokosove moke
 2. 75 g fino mletih lešnikov
 3. 5 jajc
 4. 150 g sladkorja
 5. ščepec soli
 6. malo limoninega soka
 7. 2 žlici vroče vode
Lešnikov mousse
 1. 500 ml smetane
 2. 100 g Nutelle
 3. 50 g mletih lešnikov
 4. 2 lista želatine
 5. 1 žlica vode
Preliv iz malin
 1. 250 g zamrznjenih malin
 2. 1-2 žlici sladkorja
In še
 1. 1 pločevinka vloženega ananasa
 2. 15 oluščenih in zdrobljenih pistacij
Kokosovo-lešnikov biskvit
 1. Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake z limoninim sokom in soljo stepemo v sneg in jim med stepanjem postopoma dodamo polovico sladkorja (začnemo ga dodajati šele, ko beljaki že postanejo beli). Rumenjake z drugo polovico sladkorja in vodo stepamo tako dolgo, da dobimo svetlo, gosto maso (da naraste na 3x količino). Rumenjakom primešamo kokosovo moko in lešnike, nato pa previdno vmešamo še sneg iz beljakov.
 2. Testo vlijemo v tortni model, katerega dno smo pokrili s peki papirjem in pečemo približno 25 minut na 180 stopinj. Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in nato z noževo konico drsimo po obodu biskvita, da ga ločimo od stranice tortnega modela.
 3. Če delamo torto, pustimo biskvit v modelu in nanj dodamo lešnikov mousse. Za posamezne sladice pa biskvit odstranimo iz modela ter z manjšim okroglim modelom izrežemo posamezne biskvite. Če se nam biskvit zdi previsok za posamezne sladice, lahko vsak izrezan krog po višini razpolovimo z nožem in tako dobimo 2 kroga.
Lešnikov mousse
 1. Sladko smetano stepemo in tik pred koncem stepanja vmešamo Nutello in mlete lešnike. Lista želatine za 1 minuto namočimo v mrzlo vodo, da se zmehčata, nato pa ju vzamemo ven in iztisnemo odvečno vodo. V majhni posodi segrejemo žlico vode skoraj do vretja in vanjo vmešamo zmehčana lista želatine. Tekočo želatino rahlo ohladimo, nato pa vmešamo v smetano.
 2. Če delamo torto, lahko na tej točki mousse namažemo na biskvit in vse skupaj postavimo v hladilnik, da se mousse lepo strdi, najbolje preko noči. Če delamo posamezne sladice, pa mousse naložimo v brizgalno vrečko in ga z vrečko postavimo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, je tako pripravljen, da ga nabrizgamo na biskvit.
Ananas
 1. Nekaj rezin ananasa narežemo na majhne kvadre, velikosti približno 15x4x2 mm. Skupaj s sokom iz pločevinke jih damo v posodo in kuhamo nekaj minut, da se sok zgosti v sirup.
Preliv iz malin
 1. Zamrznjene maline stresemo v posodo in kuhamo na srednji temperaturi, da se odtalijo in zmehčajo. Dodamo 1-2 žlici sladkorja (po okusu) in nato vse skupaj pretlačimo skozi cedilo, da dobimo gladek preliv brez pešk.
 2. Sladico sestavimo tako, da krožnik okrasimo s prelivom iz malin, nanj postavimo biskvit, na katerega nabrizgamo lešnikov mousse, na vrh dodamo tople rezine ananasa v sirupu ter potresemo z mletimi pistacijami.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravila: Darja Manfreda
 3. Foto: Ines in Darja
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish