Chitarra all’Amatriciana

Ker smo veliki ljubitelji testenin, sploh midva s Primožem, rada eksperimentirava jedi z različnimi vrstami testenin. Za naju oblika testenin ni tako NEpomembna, kot se zdi na prvi vtis. Jedi namreč ne samo okušamo, zelo pomembna je tudi oblika in tekstura, ki zelo pripomore k okusu in ji da neko novo dimenzijo.

Tokrat sva naredila jed Chitarra all’Amatriciana. Tako oblikovane testenine sva prvič poskusila v restavraciji Mak in sva jih zmazala v spremljavi kitare, na katero nam je igral chef kuhinje David Vračko :D.  Takšen scenarij si je verjetno zamislil zato, ker rad igra na kitaro, ime testenin pa v prevodu, kot je verjetno očitno, pomeni kitaro. Testenine se imenujejo tako zato, saj nastanejo z orodjem chittara, ki je bilo izumljeno leta 1890 v provinci Chieti v južni Italiji. Orodje je unikatno zato, ker da testeninam posebno porozno teksturo, kar omogoči da se omaka še bolje absorbira v same testenine.

Kljub temu, da Primož večinoma sam dela vse testenine in ker orodja za izdelavo teh testenin nimava, sva se odločila, da testenine kar kupiva. Kupila sva avtentične testenine proizvajalca Rustichella d’abruzzo iz mesta Pianella, ki je od mesta Chieti oddaljen 18km. Izdelane so iz semoline – durum pšenične moke. 

Omaka, ki se odlično prileže k takšnim testeninam je omaka Amatriciana. Omaka je v osnovi sestavljena iz guanciale (svinjska lička ali podpradek), pecorino sira, paradižnikove omake, belega vina in popra. Kot samo ime nakazuje, jed prihaja iz mesta Amatrice v srednji Italiji in je ena izmed najbolj poznanih jedi v italijanski kuhinji.

Mesto Amatrice vam je mogoče poznano po uničujočem potresu leta 2016, kjer je umrlo skoraj 300 ljudi in uničilo polovico mesta. 🙁

To jed sva jedla že večkrat in iz večih guanciale “slanin”. Nekajkrat sva ga kupila celo v Italiji. Odkrito povedano se do sedaj noben ni mogel kosati s tistim, ki ga kupiva v delikatesti Dobrote.si. Delikatesa je italijanski biser sredi Ljubljane s prekrasnim rustikalnim pridihom, kjer večkrat rada kupiva kakšne dobrote. Za to jed guanciale vedno kupujeva tam, ker je enostavno najboljši. Delajo ga v  pršutarni dOsvaldo. 

Tako sedaj pa k receptu, ki je v bistvu zelo preprost in hiter za pripravo, okusen pa za prste polizat 😀

 

Chitarra all'Amatriciana
Za 2
Ena izmed najbolj priljubljenih jedi v najinem domu... S testeninami res ne moreš zgrešiti. 🙂 Obvezno pa priporočava uporabo točno določenih sestavin iz opisa.
Oceni me
Natisni
Čas priprave skupaj
30 min
Čas priprave skupaj
30 min
Za testenine
 1. 200g chitarra testenin
 2. 2l vode
 3. 1 žlica soli soli
Za omako
 1. 4 srednje veliki paradižniki
 2. 10deg guanciale
 3. 1dcl suhega belega vina
 4. 1dcl pasiranih paradižniov
 5. 1 žlica paradižnikove mezge
 6. 1 žlička sladkorja
 7. 1 ščepec suhega origana
 8. sol in poper po občutku
 9. olivno olje
Priprava omake
 1. Paradižnike olupimo in odstranimo semena. Narežemo ga na manjše kocke.
 2. V ponvi segrejemo olivno olje in nanj vsujemo paradižnik. Pražimo jih približno 5min, jim dodamo sol, sladkor(po potrebi, če je paradižnik kisel), mezgo ter origano ter kuhamo še cca 5-10min.
 3. Na koncu dodamo pasato in poper ter vse skupaj dobro premešamo.
 4. V drugi ponvi na olivnem olju prepražimo guanciale, ki smo ga narezali na trakce. Ko se guanciale začne barvati, dolijemo vino in pražimo še kakšno minuto, da alkohol izpari.
 5. V ponev nato vlijemo paradižnikovo omako in jo dobro premešamo ter kuham dobri dve minuti, da se okusi povežejo.
 6. Testenine skuhamo v vodi po navodilih in jih vmešamo v omako.
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish