Pulled pork s chipotle majonezo

Pred nekaj leti so na televiziji pogosto vrteli kuharsko oddajo Gordona Ramseya in v oči mi je padel recept za ‘pulled pork butt with chipotle mayo’, pa sem se odločila, da ga preizkusim. To je bilo še pred časom, ko so pulled pork burgerji ali ‘porkyji’ postali priljubljeni tudi pri nas. Gre za ‘natrgano svinjino’ – ko meso s pečenjem postane tako mehko, da ga lahko z vilicami raztrgate na male koščke. 

Moram priznati, da sem bila z rezultatom zelo zadovoljna, še bolj pa mož in na splošno moški del naše ulice 🙂 Z leti sem recept še nekoliko nadgradila, vendar pa osnova ostaja Gordonov recept, ki vam ga danes predstavljam. 

Zadeva je res preprosta – potrebujete svinjsko pleče, nekaj začimb in predvsem čas – vse ostalo za vas opravita hladilnik in pečica. Originalni recept je za približno 10-20 burgerjev, odvisno od velikosti le teh.

Zelišča in začimbe skupaj s sladkorjem in olivnim oljem zmešate v mokro pasto, ki jo dobro vmasirate v meso. Nato meso zavijete v prozorno folijo in pustite počivati preko noči ali še dlje.

 

Meso se peče 6 ur (lahko tudi dlje, na nekoliko nižji temperaturi), nato dobro pokrito počiva še približno eno uro. Po počitku ga z dvema vilicama natrgam na željeno velike kose in meso pustim počivati v soku, ki se je natekel med pečenjem, da postane še bolj sočno. Fenomenalna je tudi čebula, ki se je pekla oziroma kar kuhala v mesnem soku.

Za majonezo vzamem kar chipotle čilije v adobo omaki (te imam doma) ter nekaj rjavega sladkorja (namesto medu) in okus je super. 

Pri nas pulled pork vedno postrežemo s cole slaw solato iz belega in rdečega zelja ter korenja, v chefovih bombetkah. Lahko pa ga seveda postrežete tudi kot glavno jed, npr s krompirjevo prilogo.

Pulled pork s chipotle majonezo
Za 10
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
12 hr
Čas kuhe/peke
6 hr
Čas priprave skupaj
18 hr
Čas Priprave
12 hr
Čas kuhe/peke
6 hr
Čas priprave skupaj
18 hr
Pulled pork
 1. svinjsko pleče, 2-3 kg
 2. 4 čebule, olupljene in narezane na četrtine (ali osmine, če so večje)
 3. 4 vejice svežega timijana (lahko več)
 4. 4 stroke česna, zdrobljenega ali zelo drobno narezanega
 5. 2 žlici dimljene mlete sladke paprike
 6. 2 žlici rjavega sladkorja
 7. sol
 8. poper
 9. olivno olje
Chipotle majoneza
 1. 300 g majoneze
 2. 1-2 žlici chipotle paste (oziroma po okusu glede na želeno pikantnost) - nadomestite jo lahko z 2 žlicama dimljene mlete paprike in 1 žličko čilija v prahu
 3. 1 žlica medu (ali rjavega sladkorja) oziroma po okusu
 4. 1 žlica polnozrnate gorčice
Navodila
 1. Listke timijana, sladkor, papriko, česen, sol in poper zmešamo z malo olivnega olja v gosto pasto. Meso v celoti premažemo s pasto, potem pa 'poljubno' dolgo mariniramo - od nekaj ur pa do dva dni.
 2. Pečico segrejemo na 140 stopinj C, pekač rahlo namastimo z olivnim oljem, na dno damo narezano čebulo, nanjo pa vejice timijana, ki smo jih shranili (brez listov; če jih nimate, po čebuli potresete malo suhega timijana). Na vse to položimo marinirano meso. Prvo uro pečemo odkrito, nato pa pekač pokrijemo s folijo in pečemo še 5 ur. V tem času ni potrebno mesa polivati s sokovi ali jemati pekača iz pečice - samo uživamo v prostem času 🙂
 3. Ko je meso pečeno, pekač vzamemo iz pečice ter ga dobro pokrijemo z debelejšimi krpami ali kako večjo brisačo in pustimo meso počivati 30-60 minut. Nato ga z vilicami ali prsti 'raztrgamo' na koščke - od tod ime 'pulled' pork. Najboljše je, če natrgano meso nekaj časa pustimo v tekočini, ki jo je spustilo med peko, ker tako postane res izredno mehko in sočno.
 4. Chipotle majonezo naredimo tako, da zmešamo majonezo, chipotle chili, sladokor in gorčico.
 5. Pulled pork lahko postrežemo kot glavno jed, npr s krompirjevo prilogo. Še boljši pa so pulled pork burgerji - šefove bombetke, napoljenje s chipotle majonezo, dobro porcijo mesa, nekaj pečene čebule in cole slaw solato.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravila: Darja Manfreda
 3. Foto: Darja in Inaya - Fotografiranje in Stiliranje hrane
Povzeto po Gordon Ramsay
Povzeto po Gordon Ramsay
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish