Humus iz belega fižola

Kljub temu da je humus, ki izvira iz arabske besede “hummus” jed, v osnovi pripravljena iz čičerke, si bomo dovolili poimenovati tudi naš “brezčičerkin” namaz kar humus.

Je krasna jed za vse ljubitelje rastlinskih namazov, ki si želijo malo popestriti zajtrke in z njimi nadomestiti vsakodnevne sendviče iz salam. Humus si lahko namažemo na kruh ali ga postrežemo s pečenim testom za pizzo, naan kruhom ali čim podobnim…

Mi ga najraje pripravimo s kuhanim fižolom, ki ga damo prej namakati v vodo. Tako je naslednji dan že pripravljen za kuhanje. Fižol kuhamo slabi dve uri ali dokler ni dovolj mehak. Kljub temu, da še nismo poskusili menimo, da lahko uporabite katerikoli fižol, čičerko, lečo… Mogoče je le dobro, da smo pozorni pri količini sestavin in jih prilagajamo glavni sestavini, s katero smo se odločili narediti humus. Če je zmes preredka, ji dodamo še stročnic, če pa je pregosta pa ji dodamo še nekaj olja, limoninega soka ali navsezadnje tudi vodo.

Dober tek.

Humus iz belega fižola
Oceni me
Natisni
Sestavine
  1. 1 konzerva ali 255g belega skuhanega in odcejenega fižola
  2. ¼ skodelice olivnega olja + malo za prelitje pripravljenega humusa
  3. 1 žlica limoninega soka
  4. 1 strok česna
  5. ½ žličke soli
  6. ½ žlička popra
  7. 1 srednje velik paradižnik
  8. ¼ skodelice sveže bazilike
Navodila
  1. V posodo s paličnim mešalnikom damo fižol, olje, limonin sok, česen, sol ter poper in mešamo, dokler zmes ne postane gladka.
  2. Začinimo z na kockice narezanim paradižnikom, z nekaj kapljicami olivnega olja ter baziliko.
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish