Tiramisu

Pred precej leti, ko še nisva dolgo živela skupaj, sem nekega večera prišla iz službe, primerno utrujena seveda, in moj dragi mi je rekel, da mi je pripravil Tiramisu. 

Super, sem si mislila, se bova malo posladkala. Malo presenečen nad mojo mlačno reakcijo, je še enkrat ponovil, da je pripravil Tiramisu. Iz nule. Iz svežih jajc. Posebej zame…

Ves ponosen mi je pokazal svoj Tiramisu, ki je res lepo izgledal (in tudi dišal), meni pa je samo padla tema na oči. Je kaj narobe, me je previdno vprašal…

Tako mi je bilo hudo, vedela sem namreč, da se je res potrudil in da je stvar sigurno tudi zelo okusna. Ampak vedela sem tudi, da me nihče ne bo pripravil, da bi jedla SUROVA jajca, pa če je konec sveta. Kajti približno deset let pred tem sem se hudo zastrupila s salmonelo in zaradi tega ‘izgubila’ leto dni svojega življenja… 

Situacijo sva seveda rešila (oziroma prebolela 😉), v izogib še kakšni podobni pa je Rok poiskal recept, kjer se uporabijo sveža jajca, ki pa se jih toplotno obdela in tako lahko oba uživava v njegovem Tiramisuju.

Kljub temu, da je slišati komplicirano in da je veliko lažje kupiti kremo za Tiramisu in ji dodati Mascarpone, pa recept ni težaven, priprava hitra, okus pa seveda neprimerljivo boljši.

Pomembno je le, da rumenjake ves čas kuhanja mešate in da voda za vodno kopel ne vre zares, ker vam bodo ob previsoki temperaturi rumenjaki zakrknili in bodo neuporabni. Pomembno pa je tudi, da rumenjake popolnoma ohladite, preden jim primešate Mascarpone in smetano, sicer bo jajčna krema preveč tekoča.

 

Če imate težave s tem, da Mascarpone gladko vmešate v rumenjakovo maso, si lahko proces olajšate tako, da Maskarpone dodate smetani, ko je stepate in potem vse skupaj vmešate k rumenjakom.

Tiramisu
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
10 min
Čas priprave skupaj
40 min
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
10 min
Čas priprave skupaj
40 min
Sestavine
 1. 3 rumenjaki
 2. 1/2 skodelice sladkorja
 3. 1 žlica mleka
 4. 2 dolgi espresso kavi
 5. 50 ml Kahlua likerja
 6. 250 ml smetane
 7. 250 g Mascarpone sira
 8. 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 9. 1/2 zavitka otroških Bebi piškotov
Navodila
 1. Skuhamo kavo in ji dodamo Kahlua liker ter pustimo, da se ohladi.
 2. Nad vodno kopeljo v stekleni posodi z metlico mešamo rumenjake, sladkor in žlico mleka približno 10 minut, da se rumenjaki skuhajo in zgostijo ter dobimo gosto, gladko, svetlo maso. Pazimo, da temperatura ni previsoka, da rumenjaki ne zakrknejo. Maso odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
 3. Sladki smetani dodamo vanilijev ekstrakt in jo čvrsto stepemo.
 4. Ohlajeno jajčno maso preložimo v čisto posodo ter vanjo dobro vmešamo Mascarpone, nato pa dodamo še smetano in vse skupaj nežno zmešamo, da dobimo gladko gosto jajčno kremo.
 5. Vsak piškot na hitro namočimo v kavo, da postane sočen, a se ne razmoči. S polovico piškotov pokrijemo dno posode, nanje naložimo polovico jajčne kreme in vse skupaj še enkrat ponovimo.
 6. Kremo na vrhu gladko poravnamo in dobro potresemo s kakavom v prahu.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravil: Rok Manfreda
 3. Fotografije: Darja in Inaya - Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey http://smokey.si/

 

 

 

 

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish