ROŽILADA

Svoj čas sem bila velika oboževalka čokoladnih jedi. Sploh čokoladne lava tortice, kjer se prepletata svilena mehkoba čokolade in penasti biskvit, ki skupaj tvorita eno veliko popolnost. Kar predstavljam si ta okus in strukturo, ko tole pišem…Mljask!

Potem pa se je zgodil GERB in kronični gastritis, ki te precej omeji pri prehranjevanju. In kar je najhuje, v kolikor ti čokolada ne odgovarja, je najbolje da omejiš njen vnos ali še bolje, kar prenehaš prijateljevati z njo 😀 Bad news for me 😀

In potem postane tvoj najboljši prijatelj g. Google. Ob brskanju po spletu, te neka naključna povezava spomni na rožič. Hmmm… Nazadnje, ko sem ga poskusila je bil zanič, pomislim 😀 Pa dobro, dajmo mu še eno priložnost, kajti čokoladna abstinenca mi očitno vliva upanje 😀 Še preden si pripravim rožilado, kot jaz pravim rožičevi čokoladi, si preberem še nekaj o rožiču.

Ta superhrana je sredozemskega porekla. Plodovi rožiča rastejo na zimzelenem drevesu in zrastejo približno od 10-15cm. So super sladki, saj vsebujejo okoli 50% sladkorja. In kar je najbolje od vsega je ta sladkor naraven in ni rafiniran!

Rožiči so sestavljeni iz beljakovin in vitaminov A, B, B2, B3 in D, vsebujejo pa tudi precej škroba. Bogati so z minerali, denimo kalcijem, fosforjem, kalijem, magnezijem, cinkom, v njih so še železo, mangan, barij, baker, nikelj. V primerjavi s čokolado je rožič trikrat bogatejši s kalcijem in ima tretjino manj kalorij ter sedemnajstkrat manj maščob.
Vlaknine v rožičih pomagajo pri izboljšanju prebave, imajo pa tudi močne antioksidantne učinke.

Fino zmleti rožič se lahko uporablja za rožičev kakav v prahu, rožičevo čokolado, puding,… Grobo zmlet pa je dober za nadev za potice, štruklje in ostale pecivo… Joj, kar sline se mi cedijo, ko tole pišem 😀 Če želite kavni nadomestek, brez kofeina pa si spražite rožič.

Uživajte ob enostavni in hitri pripravi in prijetno se posladkajte… Dober tek!

 

 

Rožilada
Oceni me
Natisni
Čas priprave skupaj
20 min
Čas priprave skupaj
20 min
Sestavine
 1. 1/2 skodelice kokosovega polja
 2. 3/8 skodelice rožiča v prahu
 3. 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
 4. 1 čajna žlička javorjevega sirupa (opcijsko)
 5. 1/2 skodelice rozin (ali mandljev, datljev, ... po želji)
Navodila
 1. Stopimo kokosovo olje na srednjem ognju.
 2. Ko je olje stopljeno, dodamo rožič v prahu.
 3. Zmešamo.
 4. Po želji lahko vmešamo goji jagode, mandlje, rozine, datlje,...
 5. Zmes vlijemo v manjšo posodo, ki smo jo oblžili s peki papirjem. Če imamo silikonski modelček za čokolado pa toliko bolje.
 6. Damo v zamrzovalnik za 15 min in rožilada je nared.
 7. Hranimo v hladilniku.
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish