Rdeči čili (chili con carne)

To je naš najljubši recept za chili con carne oziroma rdeči čili. V mrzlih zimskih večerih čudovito ogreje, v vročih poletnih večerih pa ohladi. 

Ognjevitost čilija določite sami glede na vaš okus in želje, ukrotite pa jo z dodatkom naribanega sira in kisle smetane, ki čudovito zaokrožita okus čilija.

Po mojem mnenju si najboljši čili lahko skuhate v litoželezni posodi, ki drži toploto in v kateri se vaš čili počasi kuha, da se okusi povežejo v fenomenalno celoto.

Recept je preprost, nekoliko težje pa je pri nas dobiti maso harino (koruzno moko, iz katere se delajo tortilje), s katero na koncu zgostite čili in ki mu da prav poseben okus. Mi imamo zelo radi domače koruzne tortilje (ko enkrat poskusiš avtentične koruzne tortilje, kjer je moki dodana le voda, težko sprejmeš tiste kupljene, ki so polne konzervansov in čisto drugega okusa) , zato si maso harino enkrat letno naročimo kar iz Nemčije. 

Pred dvema letoma sem preverjala in takrat se je (vsaj po mojih podatkih) maso harino dalo naročiti le v trgovini z začimbami Kuhna v Mariboru, kjer tudi sicer lahko najdete marsikatero začimbo in začimbno mešanico, ki se v Sloveniji zelo težko dobi (npr chipotle čilije v adobo omaki, s katerimi začinite majonezo iz recepta za pulled pork). 

Seveda lahko vse skupaj poenostavite in za zgostitev čilija uporabite kar navadno koruzno moko, vendar bo okus nekoliko drugačen. Lahko pa si naročite maso harino in si potem naredite še okusne in zdrave domače koruzne tortilje. 😊

Rdeči čili (chili con carne)
Za 6
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
1 hr 30 min
Čas priprave skupaj
2 hr
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
1 hr 30 min
Čas priprave skupaj
2 hr
Sestavine
  1. 650 g govejih pleč, narezanih na manjše koščke
  2. 2 skodelici čebule, drobno nasekljane
  3. 1 skodelica zelene (ali rdeče) paprike, narezane na manjše koščke (npr 1x1cm)
  4. 1 skodelica korenja, narezanega na manjše koščke
  5. 1 pločevinka rdečega fižola (okoli 450g)
  6. 1 mala pločevinka/kozarček vložene koruze
  7. 2-3 stebla stebelne zelene, narezana na manjše koščke
  8. 1 pločevinka paradižnika v koščkih (približno 450g)
  9. 4 stroki česna, drobno nasekljani
  10. 3 skodelice goveje jušne osnove
  11. 3 žličke (oziroma po okusu) čilija v prahu ali sveži čiliji, drobno nasekljani
  12. 1 žlica posušenega origana
  13. 2 žlički mlete kumine
  14. 1/4 žličke kajenskega popra
  15. 1/4 skodelice masa harine
  16. sol in poper
  17. nariban sir
  18. kisla smetana
Navodila
  1. V večji posodi na vročem olju nekaj minut pražimo kocke mesa, da porjavijo. Zmanjšamo temperaturo in dodamo čebulo, papriko, korenje, zeleno in česen ter pražimo 5 minut.
  2. Nato zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Dodamo še paradižnik, čili, kajenski poper, kumino in origano ter kuhamo še 20 minut.
  3. Dodamo odcejen fižol in koruzo ter masa harino in kuhamo še vsaj 10 minut, da se meso zmehča in čili zgosti. Sama ga ponavadi kuham še vsaj 45 minut, da postane meso res mehko in da imajo okusi čas, da se povežejo med seboj. Solimo in popramo po okusu.
  4. Postrežemo tako, da po vrhu potresemo nariban sir in žlico kisle smetane.
Beležke
  1. Dober tek!
  2. Pripravila: Darja Manfreda
  3. Fotografije: Inaya - Fotografiranje in Stiliranje hrane
Povzeto po Splendid soups by Cuisine at home
Povzeto po Splendid soups by Cuisine at home
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti