Že cel teden čutim neko velikansko potrebo po kuhanju. 😀 To nekako ni v moji navadi, saj pri nama doma večinoma kuha Primož. Vsekakor je tega mojega nenadnega zanimanja za kuho najbolj vesel ravno on, da se lahko malo odpočije od kuhinje. Veliko raziskujem nove recepte, ki jih prilagodim tako, da ne vsebujejo mlečnih izdelkov in pa sestavin, ki bi dražile moj želodec. Vse začimbe, ki jih uporabljam v jedeh, razen soli in popra, pa so iz najinega vrta.
S tokratno jedjo sem naju s Primožem popeljala v Grčijo, natančneje v regijo Thessaly. V originalu bi jed morala vsebovati samo olivno olje, vodo ali mleko ter feta sir. Sodobnejše verzije pa vsebujejo tudi jajce, bučke itd. Sir sem v piti zamenjala z jedilnim kvasom. Mogoče naslednjič poskusim z veganskim feta sirom iz Violife, ki ga zadnje čase veliko degustirava.
Pita se hitro pripravi. Edini minus je, da traja precej dolgo, da je pečena. 😀 Midva sva pekla pito dobro uro oz. kar uro in 15min. Najhuje je, ker začne že zelo kmalu dišati, ti pa še ne moreš uživati ob njej.
Lahko jo pojeste za kosilo, večerjo ali kot prigrizek, če jo narežete na manjše kocke.
Priprava
Sestavine za dve osebi
- 500g naribanih bučk
- 1/2 srednje velikega pora
- 3/4 skodelice rastlinskega mleka
- 1/4 skodelice olivnega olja
- 1 1/8 skodelice moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlica jedilnega kvasa
- sezamova semena za posip
- začimbe po izbiri (šetraj, origano, sol, poper, peteršilj, česen v prahu)
Priprava
- Naribamo bučke in jih rahlo osolimo, da spustijo tekočino.
- Nasekljamo por ter začimbe.
- V srednje veliki posodi zmešamo bučke iz katerih smo oželi tekočino, por, začimbe ter prehrambeni kvas.
- Mešanico z bučkami zalijemo z zmesjo olja ter mleka.
- Postopoma dodajamo moko ter pecilni prašek.
- Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo precej tekočo mešanico z bučkami, ki smo jo pravkar pripravili.
- Posujemo s sezamom ter pečemo debelo uro na 180°C.
Uživajte ob piti in se beremo naslednjič… 😉
Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey Ines
Prispevaj tudi ti