Francozi jim pravijo “courgettes”, Američani “zucchini”, Italijani “zucchina”,… Vsi veste o čem je govora, kajne? Cukini, bučke, …
Všeč mi je, kako darežljive so letošnje poletje bučke na najinem vrtu… Poleg jajčevca in paradižnika so ene izmed meni najljubših “zelenjadnic”. V kulinaričnem kontekstu so “cukiniji” zelenjava. Toda, ali ste vedeli, da so botanično bučke v bistvu sadje?
Obožujem kako vsestranske so. Uporabljamo jih lahko tako v slanih, kot tudi sladkih jedeh.
Danes sem se odločila, da bom kombinirala cukinije z ovsom in mandlji. Kako simpatična kombinacija je nastala! Ta krasen kruh je popolna izbira za sobotna ali nedeljska jutra. V družbi s skodelico kave ali čaja, je ta sladek kruh kot poslan iz nebes… 😉
Za peko sem uporabila pekač Zenker, dimenzij 20,5cm x 11,5cm.
Priprava kruha
Sestavine (4 osebe)
- 2 skodelici večnamenske moke
- 1 skodelica ovsene moke
- 1 pest ovsene kaše
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- ½ žličke sode bikarbone
- 1 žlička soli
- 2 žlički cimeta
- ½ žličke mletega muškatnega oreščka
- ½ skodelice ovsenega mleka
- ¾ skodelice sončničnega ali repičnega olja
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- ¾ skodelice sladkorja
- ¾ skodelice rjavega sladkorja
- 2 skodelici naribanih bučk/li>
- 2 pesti grobo narezanih mandljev, ter nekaj mandljevih lističev za vrh štruce
Priprava
- Segrejemo pečico na 175°C. Mreža naj bo na sredini pečice. Namastimo pekač in ga damo na stran.
- V veliki skledi zmešamo obe moki, ovseno kašo, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol in začimbe. Damo na stran.
- V srednje veliki skledi zmešamo mleko, olje, vanilijev ekstrakt in ves sladkor.
- Naribamo bučke in iz njih iztisnemo nekaj tekočine. Nato bučke ter nasekljane mandlje vmešamo v mokro zmes iz olja.
- Mokro zmes vlijemo v skledo s suhimi sestavinami in nežno premešamo, dokler se vse skupaj ne poveže.
- Pripravljeno maso vlijemo v pekač in ga okrasimo z mandljevimi lističi. Pekač postavimo v pečico.
- Pečemo približno 75 min oz. naredimo test z zobotrebcem (zobotrebec mora ostati čist, ko ga potegnemo iz kruha).
- Proti koncu peke lahko kruh pokrijemo z aluminijevo folijo. S tem preprečimo, da se povrhnjica ne zažge.
- Preden kruh vzamemo iz pekača, ga hladimo približno 20 min, da se popolnoma ohladi.
Kruh zavit v prozorno folijo bo na sobni temperaturi počakal do 5 dni. Uživajte ob tem super okusnem sladkem kruhu in se tipkamo naslednjič… 😉
Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey Ines
Prispevaj tudi ti