Domači njoki z rikoto

V moji mladosti so bile doma narejene testenine, vključno z njoki, nekaj povsem običajnega. Potem pa se je z večanjem ponudbe v trgovinah ter predvsem z vse hitrejšim ritmom življenja to precej izgubilo.

Sedaj le še redko kdo sam doma izdeluje svoje testenine, zato smo pozabili, kako enostavno to pravzaprav je in kako čudovito okusne in zdrave so. Brez konzervansov, umetnih barvil, pripravljene iz domačih in ekoloških sestavin… Predvsem pa enostavne in hitre za pripravo ter neverjetnega okusa.

Tokrat sva pripravila domače njoke z doma narejeno rikoto, ki se fenomenalno ujemajo z omako iz svežega paradižnika in bazilike. Uporabila sva eko moko in jajca s sosednje kmetije ter eko mikrofiltrirano mleko iz Hofra, tako da so bili res pripravljeni iz najbolj kvalitetnih, ekoloških sestavin.

Ker nisva imela vnaprej pripravljene rikote, sva začela z litrom mleka, ki sva ga vzela iz hladilnika in v eni uri so bili njoki že v slanem kropu – za vse tiste, ki še vedno dvomite, da je priprava hitra in enostavna. Če bi imela rikoto že pripravljeno ali če bi uporabila kupljeno rikoto, pa bi imela kuhane njoke na krožniku v 10 minutah.

Vse sestavine enostavno stresemo v skledo, zmešamo v mehko, vlažno testo, ki ga potem na pomokani površini gnetemo 3-5 minut. Če se zelo prijemlje rok, ga vmes potresemo z malo moke. 

V tej fazi lahko testo zavijemo v prozorno folijo in damo počivati v hladilnik za pol ure (lahko si ga pripravimo tudi več ur vnaprej ali pa ga uporabimo takoj, brez počitka). Nato ga razdelimo na 4 kose, ki jih oblikujemo v valje željene debeline in jih rahlo pomokamo. Z nožem jih potem razrežemo na manjše kose in tako dobimo njoke. Dobro jih pomokamo, da se ne sprimejo med sabo. Po želji lahko z vilicami od zgoraj pritisnemo na vsak njok, da dobimo vdolbine, ki pomagajo, da lahko njoki zadržijo še več omake in s tem več okusa.

Pravzaprav največ časa vzame priprava omake in v tem času lahko testo malo počiva v hladilniku. Ko je omaka pripravljena, njoke kuhate 3-4 minute v vreli vodi in jih potem s penovko le prenesete v omako, rahlo premešate, stresete na krožnik, potresete s parmezanom ter sebe in svoje goste pocrkljate z zares okusnim obrokom. 

 

Domači njoki z rikoto

Sestavine (za 4 osebe)

 • 200g moke
 • 225g domače rikote (lahko tudi kupljene)
 • 3 jajčni rumenjaki
 • 30g sveže naribanega parmezana
 • ščep sveže naribanega muškatenag oreščka
 • 1/4 žličke soli
 • ščep sveže mletega popra

Priprava

 1. Vse sestavine damo v skledo in premešamo, da dobimo mehko, vlažno testo.
 2. Testo stresemo na pomokano površino in gnetemo 3-5  minut.
 3. Nato testo razrežemo na 4 kose, ki jih oblikujemo v dolge, tanke valje.
 4. Valje pomokamo in jih z nožem razrežemo na manjše kose. Debelina valjev in velikost njokov je čisto poljubna, glede na vaše želje. Sama največkrat naredim dobre 2 cm debele valje, ki jih nato razrežem na 1,5 cm dolge kose. S tem dobim njoke, ki so ravno prav veliki za en grižljaj. Včasih pa se, glede na omako, s katero postrežem njoke, odločim tudi za manjše ali večje dimenzije.
 5. Njoke potresemo z moko, da se ne bodo sprijeli in jih kuhamo v vreli slani vodi 3-4 minute. Nato jih s penovko poberemo iz vode in stresemo direktno v omako ter postrežemo. Čudoviti so z enostavno paradižnikovo omako z zelišči ter potreseni s svežim parmezanom.
 6. Njoke brez težav lahko tudi zamrznete in jih uporabite kasneje. Poskrbite, da so dobro pomokani, v zamrzovalnik jih dajte razporejene v eni plasti, ko zamrznejo, pa jih lahko pospravite v vrečko ali posodo. Čas kuhanja podaljšate za kako minuto.

 

Dober tek!

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Darja & Rok

Recept: Jamie Oliver

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish