Solatne skodelice s soba rezanci in piščancem

Harmonija mehkega solatnega lista, toplih rezancev, kislo pekočega preliva, sladkega piščančka in hrustljave sveže zelenjave – to so solatne skodelice. Sveže, sočno, sladko-kislo, rahlo pekoče… vsak grižljaj vam v ustih nudi eksplozijo okusov, ki se med seboj čudovito dopolnjujejo.

Posamezno skodelico lahko uporabite kot zanimivo predjed, enkratne pa so tudi kot samostojna jed – ker solatni listi nadomestijo del ogljikovih hidratov, predstavljajo lahek obrok, po katerem človek ne čuti teže v želodcu, s svojo svežino pa so super tudi v najbolj vročih dneh.

Priprava je res enostavna. Najprej izberete lepe notranje list solate, ki so velikosti otroške dlani, jih dobro operete in osušite. Zelenjavo narežete na ozke majhne trakove. Sestavine za preliv enostavno zmešate v skodelici in preliv je pripravljen. Rezance skuhate in  še vroče prelijete z azijskim prelivom (malo preliva pustite še za skodelice). Piščančje meso narežete na majhne kose in na hitro popečete, nato pa dodate sojino omako ter rjavi sladkor in kuhate še kako minuto ali dve, da dobite lepljivo omakico. Potem potresete še s sezamom, popečete še kake pol minutke in piščanec je pripravljen.

Če ne jeste mesa, piščanca enostavno spustite ven ali pa ga nadomestite s kockami tofuja, ki ga pripravite enako kot piščanca. 

Sledi samo še sestavljanje: na krožnik postavite solatni list, na vilice navijete nekaj rezancev in jih položite na list. Na rezance dodate nekaj koščkov piščančka in potresete z trakovi zelenjave. Po vrhu pokapljate še z malo preliva, potresete s čilijem in jed je pripravljena.  

Nasvet: v receptu je naveden zavitek soba rezancev – v enem paketu so ponavadi 4 zavitki rezancev. Na spodnji sliki sta 2 zavitka rezancev.

 

Solatne skodelice s soba rezanci in piščancem

Sestavine

  • 10 notranjih listov mehke solate, premera približno 12 cm (seveda lahko tudi več manjših)
  • 1/2 večje rdeče ali rumene paprike
  • 1/3 kumare
  • 5 cm manjšega pora
  • 1 rdeč čili, drobno nasekljan

Rezanci

  • 2 zavitka soba rezancev (razlaga v tekstu)
  • 1 žlička nasekljanega ingverja
  • 1 strok česna
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 žličke sezamovega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 1/2 žlice sojine omake (japonske, manj slane)
  • sol po okusu

Piščanec

  • 140 g piščančjih beder brez kosti in kože (lahko tudi file prsi, po okusu)
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlička sezamovih semen
  • 1 1/2 žlice sojine omake
  • 1 žlička olivnega olja

Priprava

  1. Liste solate operemo in osušimo. Zelenjavo narežemo na drobne trakove, velikosti npr 15×3 mm.
  2. Soba rezance skuhamo v slanem kropu po navodilih proizvajalca. Preostale sestavine za rezance dobro zmešamo v manjši posodi, da se sladkor čim bolj raztopi, piščančje meso pa narežemo na manjše koščke, npr 15×10 mm.
  3. Kuhane rezance odcedimo, stresemo nazaj v posodo ter jim dodamo pripravljen preliv (dobro žlico preliva prihranimo za skodelice). Premešamo, da se preliv porazdeli po vseh rezancih in jih pustimo, da se malce ohladijo.
  4. V segreti ponvi na olivnem olju popečemo koščke mesa, da porjavijo, približno 2 minuti. Nato dodamo rjavi sladkor in sojino omako in kuhamo še minuto ali dve, da dobimo gosto, lepljivo omako. Potresemo s sezamom, premešamo in pečemo še priližno minuto.
  5. Solatne liste postavimo na podlago, na kateri jih bomo postregli. Rezance navijemo na vilice in jih razdelimo med skodelice. Na rezance dodamo kose piščanca in trakove zelenjave. Pokapljamo s preostalim prelivom za rezance in potresemo z nasekljanim čilijem, glede na željeno ostrino jedi (če ne marate pekoče hrane, čili enostavno spustite ven, jed bo kljub temu zelo okusna in osvežilna).

 

Dober tek!

Fotografije: Darja in Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Darja

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish