Curry iz ajdove kaše

V Sloveniji smo vajeni pripravljati ajdovo kašo z jurčki. Jaz sem se z ajdovo kašo srečala precej pozno v življenju. Ko sem šla na kosilo k tašči, sem jo imela prvič na krožniku. In na prvi ugriz sem se zaljubila v njen okus.

Ajda je rastlina, ki jo priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku, vsekakor pa spada tudi med najbolj hranilno bogata žita. Rastlina namreč izvira iz centralne Azije in celo Sibirije, v poznem srednjem veku pa so jo prinesli še v Evropo.

Uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih z luščenjem naredimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Ajdovo kašo lahko uživamo v številnih oblikah, lahko kuhano ali pečeno. Ker ne spada med žita (botanično gledano spada med trave) in ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Ajda in jedi, narejene iz nje, dvigujejo nivo energije in njen vonj privlači celo čebele, da iz nje delajo poseben med močnega okusa in temne barve.

Tale današnja jed je fenomenalen pristop k pripravi ajdove kaše in menim, da je zelo originalen in svež koncept priprave ajde. Če pa si povrhu vsega še ljubitelj curryja pa sploh ni možnosti, da vam ta jed ne bi bila všeč.

Dober tek!

curry iz ajdove kaše

Priprava

Sestavine

  • manjši kos pora
  • 2 žlici olivnega olja za praženje pora in peko maslene/ butternutsquash buče
  • 1 skodelica ajdove kaše
  • 125g šampinjonov narezanih na kolobarje
  • 1/2 srednje velike na manjše koščke narezane in olupljene maslene buče
  • 1/3 konzerve kokosovega mleka
  • 1 žlicka strtih koriandrovih semen
  • 1 žlicka mlete kumine
  • 1 žlicka timijana
  • 3 ščepce curryja
  • 2 ščepca kurkume
  • 2-3g svežega ingverja narezanega na manjše koščke
  • sok 1/4 limete
  • 1/2 žlice pradižnikove mezge
  • sol, poper, svez peteršilj za posip

Priprava

  1. Bučo prelijemo z oljem ter s timijanom in pečemo na 180°C cca 30min oz. do mehkega.
  2. Ko je buča pečena jo spasiramo in ji primešamo 3 žlice kokosovega mleka. Ostalo mleko prihranimo.
  3. V rahlo osoljeni vodi kuhamo ajdovo kašo cca 10min oz. do al dente.
  4. Medtem na olivnem olju prepražimo por. Dodamo šampinjone, osolimo in cca 5 min pražimo na majhnem ognju.
  5. Ko je ajdova kaša skuhana, jo precedimo in vsujemo k šampinjonom. Dodamo pire maslene buče in 3 dcl vode ter kuhamo 5 min.
  6. Na olju pražimo koriandrova semena in kumino tako dolgo, da zadiši ter jih vsujemo v ajdovo kašo.
  7. Na koncu dodamo še preostanek kokosovega mleka in mezgo ter kuhamo dodatnih 5 min.
  8. Solimo in popramo po okusu. Okrasimo s peteršiljem.

Fotografije: Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Ines

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish