Tofu nageci

Če pa kaj ne maram, je to tofu. Ponavadi mu pravim toFUJ :D…

Tofu sicer nima posebnega okusa, zato ga lahko uporabljate za slane in sladke jedi, zamešate ga lahko v slani ali sladki namaz, lahko ga razrežete in rahlo pražite, marinirate, popečete na žaru in podobno. Ko enkrat odprete embalažo, je dobro tofu prestaviti v drugo posodo, ga preliti z zelo hladno (ledeno) vodo in hraniti v hladilniku.

Tofu je dober vir beljakovin, ima malo kalorij, vsebuje veliko železa in je vir kalcija in vitamina B1.

Ker zadnje čase pojem manj mesa, iščem rešitve, kako bi povečala vnos proteinov z rastlinskimi različicami. Ker ne maram enolične hrane in vedno znova istih jedi na mizi, se večkrat lotim priprave tofuja. Priprava tofuja mi je vedno v izziv, ker mi do sedaj ni ugajal skoraj v nobeni jedi. Razen, ko sem ga pripravila v špargljevi piti in ga zakamuflirala s preostalimi sestavinami.

Moram priznati, da je tofu tudi v današnji preobleki dobil + točke. Priprava jedi je hitra. Zraven priporočam kakšno omako za namakanje nagecov. Če ni časa za pripravo pa bo tudi majoneza vredu 😉 . Dober tek!

tofu nageci

Tofu nageci

Sestavine za marinado

  • 350 g bio tofuja
  • 2 žlici olivnega olja (eno žlico olivnega olja lahko nadomestite s sezamovim)
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 ščepec česna v prahu
    (če sproži vaš GERB raje po okusu nadomestite z drobnjakom, šalotkami ali porom)

Sestavine za paniranje

  • 30 g večnamenske moke
  • 1 žlica mletih lanenih semen + 3 žlice vode (ali eno jajce)
  • 170 g celih mandljev
  • 1 žlica jedilnega kvasa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke paprike v prahu (preskočite, če sproži vaš GERB)
  • 1/4 žličke mletega popra

Method

  1. Odcedimo tofu in ga narežemo na kocke za nagece (slab 1cm debeline). Odstranimo čim več tekočine.
  2. V posodi s pokrovom zmešamo vse sestavine za marinado, z njimi prelijemo kocke tofuja in pustimo, da se marinira v hladilniku vsaj pol ure (jaz sem marinirala tofu približno 3 ure). Vsake toliko obrnemo tofu, da ga enokamerno mariniramo.
  3. Z mlinčkom grobo zmlejemo mandlje. Mandljem primešamo jedilni kvas, sol, poper ter papriko (opcijsko).
  4. Pripravimo sestavine za paniranje. V eni posodici pripravimo moko, v drugi mešanico lanenih semen z vodo, v tretji pa mešanico mandljev. Na pekač damo peki papir.
  5. Tofu vzamemo iz posode, odstranimo odvečno tekočino in eno kocko ali dve naenkrat pomokamo. Nato ju dodamo v jajčni nadomestek iz lanenih semen, na koncu pa še v mešanico z mandlji. Panirane kocke tofuja odlagamo na pekač.
  6. Pečico segrejemo na 200°C. Nekje po 5 min ga obrnemo na drugo stran, in pečemo dokler ne pozlati oz. okoli 10 min.

Fotografije: Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Ines

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish