Božični piškotki II

kakijeva krema v posodici

Božični piškotki II

Sestavine za piškote

  • 130 g polnozrnate pirine moke
  • ščepec soli
  • nekaj kokosove moke
  • 113 g masla
  • 10 g trsnega sladkorja
  • 2 veliki žlici mleka
  • 2 jajci ( 1 rumenjak + 2 beljaka )
  • čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • lonček sesekljanih oreščkov po okusu

Priprava piškotov

  1. V posodo vsujemo moko, kokosovo moko in sol.
  2. V drugi posodi stepemo maslo in sladkor (cca. 2min).
  3. Nato masi dodamo 1 rumenjak, vanilijev ekstrakt in mleko. Postopoma dodajamo mešanico z moko.
  4. Z roko zmešamo vse sestavine v kompaktno zmes in jo zavito v prozorno folijo postavimo v hladilnik.
  5. Zmes po eni uri vzamemo iz hladilnika. Oblikujemo približno 20 kroglic in vsako povaljamo v dveh beljakih. Le toliko, da se oreščki sprimejo na njih.
  6. Kroglice damo na pekač, ki je obložen s peki papirjem in v sredini naredimo s prstom odtis, da bomo lahko kasneje v njih vlili karamelo. Ko zaključimo damo pekač v pečico segreto na 180 stopinj in pečemo 12 min.
  7. Ko vzamemo piškotke iz pečice s prstom znova pritisnemo na sredino piškota in počakamo, da se ohladijo.

Sestavine za karamelo

  • 75 g trsnega sladkorja
  • 50 g sladke smetane
  • 37 g masla
  • malo soli, da poudarimo okus karamele

Priprava karamele

  1. V eni posodi dtopimo sladkor, v drugi sladko smetano, ki smo jo skoraj vrelo vlili v popolnoma stopljen sladkor.
  2. Ko se zmes poveže jo odstavimo z ognja in ji dodamo maslo ter sol. Še toplo karamelo vlijemo v vdolbinice keksov.

Za okras sem piškotke prelila s čokolado, ki sem jo stopila kar v vrečki namočeni v vročo vodo.

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Ines

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish