Božični piškotki II
Sestavine za piškote
- 130 g polnozrnate pirine moke
- ščepec soli
- nekaj kokosove moke
- 113 g masla
- 10 g trsnega sladkorja
- 2 veliki žlici mleka
- 2 jajci ( 1 rumenjak + 2 beljaka )
- čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- lonček sesekljanih oreščkov po okusu
Priprava piškotov
- V posodo vsujemo moko, kokosovo moko in sol.
- V drugi posodi stepemo maslo in sladkor (cca. 2min).
- Nato masi dodamo 1 rumenjak, vanilijev ekstrakt in mleko. Postopoma dodajamo mešanico z moko.
- Z roko zmešamo vse sestavine v kompaktno zmes in jo zavito v prozorno folijo postavimo v hladilnik.
- Zmes po eni uri vzamemo iz hladilnika. Oblikujemo približno 20 kroglic in vsako povaljamo v dveh beljakih. Le toliko, da se oreščki sprimejo na njih.
- Kroglice damo na pekač, ki je obložen s peki papirjem in v sredini naredimo s prstom odtis, da bomo lahko kasneje v njih vlili karamelo. Ko zaključimo damo pekač v pečico segreto na 180 stopinj in pečemo 12 min.
- Ko vzamemo piškotke iz pečice s prstom znova pritisnemo na sredino piškota in počakamo, da se ohladijo.
Sestavine za karamelo
- 75 g trsnega sladkorja
- 50 g sladke smetane
- 37 g masla
- malo soli, da poudarimo okus karamele
Priprava karamele
- V eni posodi dtopimo sladkor, v drugi sladko smetano, ki smo jo skoraj vrelo vlili v popolnoma stopljen sladkor.
- Ko se zmes poveže jo odstavimo z ognja in ji dodamo maslo ter sol. Še toplo karamelo vlijemo v vdolbinice keksov.
Za okras sem piškotke prelila s čokolado, ki sem jo stopila kar v vrečki namočeni v vročo vodo.
Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey Ines
Prispevaj tudi ti