Božični piškotki I
Sestavine
- 2 1/2 skodelice moke
- 1 1/2 žlički sode bikarkbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička mletega kardamoma (ali cimeta)
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/2 žličke soli
- 1/2 veganske margarine
- 1 skodelica demerara, rjavega ali trsnega sladkorja
- 1/4 skodelice stopljenega kokosovega masla
- 1/4 skodelice molase
- 1/4 sladkorja za sladkorni plašček 😀
Priprava
- V manjši posodi zmešamo moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, začimbe in sol.
- V drugi posodi zmiksamo maslo in sladkor, dokler masa ne postane kremasta. Dodamo kokosovo masljo/olje ter molaso in temeljito zmešamo
- Moko postopoma dodajamo mokrim sestavinam, dokler se ne oblikuje zmes v testo. Če je masa presuha, ji lahko dodate nekaj vode. Raje dodajamo postopoma, saj je lahko hitro preveč vode.
- Testo zavijemo v plastično folijo in ga hladimo v hladilniku vsaj eno uro.
- Pečico segrejemo na 180°C. Pekač obložimo s peki papirjem.
- Sladkor za plašček vsujemo v majhno posodico. Iz testa oblikujemo manjše kroglice ter jih povaljamo v sladkorju. Bodimo pozorni, da je dovolj prostor amed piškotki, saj med peko narastejo.
- Pečemo okoli 13 min oz. dokler robovi ne začnejo postajati čvrsti na dotik in dokler ne začne povrhnjica piškotov pokati.
- Ko so piškoti pečeni, jih par minut pustimo zunaj na pekaču, da se strdijo, saj se med tem še malo pečejo.
- Piškote odstranimo s pekača in pustimo da se popolnoma ohladijo.
Odlični so s čokolado!
Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey Ines
Prispevaj tudi ti