Veganski sirni namaz

Pri svojem izzivu veganuary oz veganski januar najbolj pogrešam sir.

Ves čas iščem načine, kako bi ga lahko nadomestila ali vsaj približala z nekim rastlinskim nadomestkom. Tole je super nadomestek.

Sicer ni čisto podoben siru in nesmiselno je pričakovati, da bo tako. Vendar ob misli, da zaradi mojih luštov ni trpelo nobeno živo bitje, lahko mirne volje trdim da je tole eden izmed najboljših približkov siru.

Ta veganski sirni namaz je prekrasen na doma narejenih krekerjih iz kurkume. Lahko pa seveda izberete svoje najljubše krekerje, ki bodo služili kot podlaga tej čudoviti mešanici okusov.

kakijeva krema v posodici

Veganski sirni namaz

Sestavine za “sir”

  • 2 skodelici indijskih oreščkov (namočeni v vodi čez noč)
  • 2 žlici prehrambenega kvasa
  • ščepec česna v prahu (opcijsko)
  • 1/2 žlice soli(fino mlete)
  • 1/4 čaj. žličke popra

Sestavine za “skorjico”

  • 1 pest nasekljane mešanice oreščkov
  • 1/4 skodelice fino nasekljanih rozin ali datljev
  • 2 vejici fino nasekljanega svežega rožmarina

Priprava

  1. Vse sestavine za “sir” vsujemo v mikser in jih na največji hitrosti zmiksamo do mehkega.
  2. Mešanico, ki je nastala z miksanjem damo na bombažno krpico, ki je namenjena za izdelavo sira in precedimo odvečno tekočino.
  3. Ko je dovolj tekočine odteklo, lahko zmes oblikujemo v cilindrasto obliko kar v isti krpici. Tako pripravljen sir naj počiva v hladilniku vsaj 6 ur oz. najbolje kar čez noč.
  4. Sestavine za skorjico grobo nasekljamo na delovni površini, odvijemo sir ter ga pred uporabo povaljamo po oreškasti mešanici za skorjico.

Prijetne grižljaje želim…

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Ines

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish