Ta jed je nastala čisto po naključju. Celo jutro sem fantazirala o tem, kako bom končno porabila listnato testo, ki ga bom napolnila s tofujem in šampinjoni ter spekla v pečici.
Ko pa sem odprla hladilnik pa je sledil hladen tuš 😀 Čisto mi je ušlo iz glave, da sva testo že porabila. Vse je bilo že pripravljeno, meni pa se ni dalo v trgovino, zato mi ni preostalo drugega kot, da improviziram.
V bistvu me je vse skupaj prisililo v to, da sem delala s tem kar imam. Kljub temu, da sem imela polno omejitev, mi je uspelo pričarati super jed. Še najbolje od vsega pa je to, da sem spet uporabljala ostanke iz hladilnika in sem znova mirne vesti, ker nisem metala hrane stran. Bravo Ines! 😉
Hahaha. Priznam, malo mi je dolgčas 😀
Tofujeve kroglice
Sestavine
- 200g tofuja
- 8 srednje velikih šampinjonov
- 1/2 skodelice kuhanega riža
- 2 žlički kaper
- 2 žlici pšeničnega glutena
- 3 zvrhane žličke margarine
- 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlička suhega žajblja
- sol, poper po okusu
- sok polovice limone
- 1 žlica mletih lanenih semen + 3 žlice vode
- 3 dl repičnega olja za cvrtje
Priprava
- V večji ponvi najprej v mešanici margarine in žajblja prepražimo na rezine narezan tofu, ki smo ga dobro odcedili. Ko postane zlato rumene barve, ga preložimo na krožnik in damo na stran.
- V isto ponev vlijemo olje ter na rezine narezane šampinjone. Prepražimo jih in vsujemo h tofuju.
- Pripravimo nadomestek za jajce. Zmešamo lanena semena z vodo in počakamo približno 10 min, da se zmes zgosti.
- Tofu, šampinjone, kapre, začimbe, limonin sok in po potrebi še malo olivnega olja premešamo s sekljalnikom.
- Ko je zmes fino zmešana, jo vsujemo v večjo posodo in dodamo še preostale sestavine (vse razen repičnega olja, ki ga bomo uporabili za cvrtje).
- Oblikujemo kroglice. Če se zmes preveč lepi na dlani, si pomagamo z moko. Oblikujemo približno 20 manjših kroglic, ki jih odlagamo na pomokan krožnik.
- Olje segrejemo na 180°C. Ko začne olje vreti, postopoma dodajamo vanj kroglice. Kroglice morajo biti zlato rjave barve, preden jih vzamemo ven in odložimo na krožnik, ki smo ga pred tem obložili s papirnatimi servetami.
Kroglice se odlično podajo v list solate. Družbo jim naj delajo sladki češnjevi paradižniki. Priporočam, da jih prelijete s svojo najljubšo omako za ocvrte jedi in uživajte!
Dober tek!
Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey Ines
Prispevaj tudi ti