Babka

Babka, or Bábovka, je sladka kvašena torta. Lahko je tudi iz krompirjevega testa.

Babka v poljskem, beloruskem, ukrajinskem, makedonskem in ruskem jeziku pomeni babica ali starejša gospa. Najbolj znana različica je verjetno tista s cimetom in čokolado, ki pa izvira iz vzhodne Evrope in je rezultat židovske tradicije.

Zgodb in verzij o in za Babko je ogromno. Preverite kaj več o temtukaj.

Kar nekaj receptov sem že poskusila iz knjig Chloe Coscarelli. Tole testo mi je daleč najbolj aktualno in ga pripravljam večkrat. Sicer je v njeni knjigi to testo namenjeno za cimetove rolice. Jaz pa sem ga uporabila za babko. Obnesel se je več kot odlično.

Najbolj me je pritegnila njena oblika in izgled, kot pri večini jedi 😀 Kako jo zložite pa si lahko ogledate v spodnjem video posnetku:

Poskusite jo.

kakijeva krema v posodici

Božični piškotki I

Sestavine

 • 1 skodelica rastlinskega mleka
 • 1/2 skodelice + 1 žlica sladkorja (loči)
 • 1/2 žličke soli
 • 8 žlic veganske margarine
 • 8 žlička vanilijevega ekstrakta
 • 1/4 skodelice tople vode(približno 40°C)(110 degrees????)
 • 1 zavitek suhega kvasa
 • 4 1/2 večnamenske moke

Priprava

 1. V manjši ponvi zmešamo mleko, maslo, sol ter 1/2 skodelice sladkorja in grejemo na srednje močnem ognju, dokler se margarina ne stopi.
 2. Ponvico odstavimo z ognja i v njo vmešamo vanilijev ekstrakt. POčakamo, da se zmes malo ohladi. Naj bo na dotik še vedno rahlo topla.
 3. V manjši posodici zmešamo mleko, maslo, sol ter 1/2 skodelice sladkorja in grejemo na srednje močnem ognju, dokler se margarina ne stopi.
 4. Medtem, ko čakamo, da se mešanica z margarino ohladi, pripravimo kvas. V posodico s toplo vodo dodamo preostanek sladkorja ter kvas. Na hitro premešamo in pustimo stati cca. 10 minut. Ko se mešanica podvoji, je prirpavljena za uporabo.
 5. V večjo posodo vlijemo zmes z margarino ter kvas. Miksamo cca. eno minuto, nato postopoma dodajamo moko. Najbolje, da za to uporabljamo namizni mešalnik oz. kuhinjski robot.
 6. Mešanica z moko je rahlo lepljiva in mokra zato preden jo damo iz posode pomokamo ravno površino in mesimo cca. 2 min.
 7. Če je masa preveč mokra, ji lahko dodamo še malo moke, toliko, da se ne lepi več na prste.
 8. Testo spravimo v večjo posodo, ki smo jo naoljili. POkrijemo jo s suho kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja cca. 1,5h, dokler se ne podvoji.
 9. Ko se je testo podvojilo, ga v sredini udarite, da se zrak iz testa sprosti in ga prenesete na rahlo pomokano podlago. Pokrijete s suho krpo in počakate še 10min preden ga razvaljate.

Najbolje je, da testo razvaljate v pravokotnik, ki ga nato premažete s poljubnim nadevom. Jaz sem uporabila vegansko nutelo.

Pečemo 35-40 min min na 180°C oz. tako dolgo, dokler zobotrebec, ki smo ga zapičili v sredino babke, ne pride ven suh oz. v našem primeru čokoladen ;).
Prijetno sladkanje želim…

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Ines

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish