Mavrični štruk’ljc v piščančji kopeli z bučo

Predstavljamo vam recept, ki smo ga razvili za natečaj Nov okus Ljubljane.

Sladico, ki smo jo pripravili posebej za natečaj najdete na tej povezavi.
Piščančje kroglice, ki so odlična ideja za finger food pa najdete na tej povezavi.

Žal se z njim in preostalimi recepti letos nismo udeležili v ožji krog izbrancev, a smo vseeno ponosni na vse tri jedi, saj so okusne in nevsakdanje.

Vsem trem finalistom pa čestitamo in želimo veliko veselja in uspehov ob kulinaričnih doživetjih.

Piščančje kroglice v jesenski pomaki

Sestavine za omako

  • 31 manjša hokaido buča
  • 0,5 l piščančje jušne osnove
  • 1 dl suhega belega vina
  • sol, poper, timijan(po okusu)
  • 1 žlička 100% bučnega olja
  • 1 žlička masla
  • 1/2 čebule

Sestavine za štruklje

  • 400 g moke
  • 1 manjša pesa
  • 4 pišč. krače
  • 150 g skute
  • 1 žlica kisle smetane
  • 2 jajci
  • 1 1/2 dl vode
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 ščepec pehtrana

Priprava testa za štruklje

  1. Skuhamo peso do mehkega in jo ohladimo. Narežemo na manjše koščke.
  2. V multipraktik damo moko in peso in sekljamo, da se pesa razgradi, moka pa obarva.
  3. Vmes dodamo sol. Če imamo manjši multipraktik, razdelimo na več delov.
  4. Na podlago posujemo obarvano moko, jajce razžvrkljamo, jo dodamo k moki in mešamo.
  5. Dodajamo vodo in zgnetemo v testo. Testo naj počiva vsaj pol ure na sobni temperaturi.

Priprava nadeva

  1. Segrejemo pečico na 180°C.
  2. Bučo narežemo na koščke, dodamo olivno olje, sol in timijan ter pečemo pol ure. Ohladimo in odstranimo olupek.
  3. Razkoščičimo piščančje krače in narežemo meso na manjše trakove.
  4. Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo piščančje meso, sol in poper ter prepražimo. Ohladimo.
  5. V multipraktik damo meso, skuto, pehtran, 1 jajce ter tretjino pečene buče. Zmešamo do nežnega.
  6. Dodamo kislo smetano in vmešamo.

Priprava štrukljev

  1. Testo razvaljamo na nekaj milimetrov debelo, premažemo z nadevom in zvijemo v štrukelj.
  2. Zavijemo v alu folijo ter kuhamo 25 minut v rahlo osoljeni vodi. Voda naj rahlo vre.

Priprava omake

  1. V ponvi stopimo maslo, prepražimo čebulo. Dodamo preostalo bučo (2/3) in pražimo 2 minuti.
  2. Dodamo jušno osnovo. Ko zavre, kuhamo 5 minut, pretlačimo z vilico, dodamo vino in kuhamo, da se omaka zgosti.
  3. Da ne bo koščkov lahko s paličnim mešalnikom pretlačimo do finega.

Serviramo tako, da v globok krožnik damo kos štruklja, vlijemo omako okoli njega in pokapljamo omako z bučnim oljem. Dober tek!

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Primož

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish