Goveja juha

Goveja juha je čista slovenska klasika, ob kateri smo vsako nedeljo odraščale vse ‘ne več čisto mlade’ generacije. 😊

Kot pri vseh narodnih receptih, tudi tu verjetno obstaja toliko različic recepta, kolikor je slovenskih družin. In tole je naš recept za govejo juho – družinska klasika, z nekaj mojimi dodatki.

Jaz najraje uporabim goveja rebra, ker je njihovo meso neskončno mehko in sočno, vsebuje pa več maščobe kot drugi kosi. Namesto kosov piščanca včasih uporabim piščančje kosti, ki ostanejo po odstranitvi beder, prsi in perutničk s celega piščanca in jih prav v ta namen zamrznem.

Ko je juha kuhana, jo nekaj shranim v hladilniku, skupaj z mesom, korenjem, zeleno, kolerabo (vso zelenjavo, ki med kuhanjem ni razpadla), ostalo pa razdelim v male posodice (1-2 porciji) in zamrznem.

Dolga leta me je jezila maščoba, ki se nabere na vrhu juhe, ker jo je bilo težko odstraniti. Potem pa sem videla trik, ki ga uporabljajo veliki mojstri kuharije – vzamemo nekaj papirnatih brisačk in vsako posebej na hitro položimo na vrh juhe, tako da se maščobe prime brisačke, potem pa jo odstranimo. Ponavljamo toliko časa, da odstranimo večji del maščobe. Stvar resnično deluje!

Prav tako v juho pogosto dodam tudi drugo zelenjavo, ki jo imam doma in je za porabiti – kolerabo, por, cvetačo, brokoli…

Meso, ki vam ostane, lahko hladno narežete na tanke rezine, ki jim dodate malo čebule, sol, kis in olje. Lahko pa dodate še narezano rdečo papriko ali por in jo tako naredite vse skupaj še bolj okusno.

naziv za sliko

Goveja juha

Za približno 7 litrov juhe. Priprava: 20 min. Kuhanje: 3-4 ure

Sestavine

  • 1,5 kg govejega mesa za juho, ponavadi vratovina ali pleče (sama najrajši vzamem rebrca, ker je meso super mehko in sočno)
  • 2-3 kosi govejih kosti za juho
  • 1-2 kosa piščančjega ali kurjega mesa (lahko tudi kokošjo jušno kocko, če nimamo mesa)
  • 6 večjih korenjev, narezanih na večje kose
  • 1 manjši paradižnik, razpolovljen (ali 1 žlica paradižnikove mezge, če nimamo svežega)
  • 1/4 gomolja zelene, narezanega na večje kose
  • 1 manjša čebula, narezana na četrtinke
  • 2 stroka česna, narezana
  • 1 manjša zelena paprika
  • 15 zrnc črnega popra
  • 1 lovorov list
  • ščep naribanega muškatnega oreščka
  • sol
  • šop svežega peteršilja
  • po želji še druga zelenjava – koleraba, cvetača, brokoli… Kar imate doma in je za porabiti.

Priprava

  1. Vse sestavine, razen soli in peteršilja, damo v velik lonec in dolijemo približno 7 litrov mrzle vode.
  2. Na visoki temperaturi segrevamo do rahlega vretja, nato pa temperaturo znižamo na 1. ali 2. stopnjo, tako da se z dna posode dvigujejo le mali mehurčki. Tako kuhamo 3-4 ure, da postane meso res mehko. Če bo juha močneje vrela, bo postala motna.
  3. 5 minut pred koncem kuhanja dodamo v juho še šop peteršija, ko je kuhana, pa jo posolimo po svojem okusu. Pred uporabo jo precedimo.

Dober tek!

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Darja

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish