Šparglji s poširanim jajcem in pršutom

Iščete idejo za hitro pripravljen zajtrk ali brunch, ki pa bo super okusen, enostaven za pripravo in primeren tudi za bolj zahtevne goste? Potem je spodnji recept kot nalašč za vas.
Pripravljen je v 15 minutah, kuhanja je le 3 minute, na krožniku pa vas in vaše goste pričaka prava poslastica.

Ne ustrašite se priprave poširanega jajca. Zadeva je namreč čisto preprosta. Pozabite na vrtinčenje vode in podobne zadeve. Vse, kar potrebujete, je sveže jajce in malo globja posoda (potrebujete vsaj kakih 12 cm vode). Vodo solite, lahko ji dodate žlico kisa in jo segrejete malo pod vrelišče (drobni mehurčki ob robu posode). Jajce ubijete v manjšo posodico, s katero ga potem nežno spustite v vročo vodo. Po treh minutah kuhanja jajce s penovko odstranite iz vode in ga odložite na krožnik, pokrit s papirnato brisačko. Trakove beljaka, ki se včasih po poširanju vlečejo stran od vašega lepo oblikovanega jajčka, enostavno odstranite. To je vsa umetnost 😊!

Ko čakate, da se voda segreje, zmešate dresing, nasekljate drobnjak in avokado narežete na rezine. Zadnjo minuto kuhanja k jajcu v vodo dodate še šparglje in potem oboje na hitro osušite na papirnati brisački. Vse sestavine nato zložite na krožnik, pokapljate z dresingom in potresete z drobnjakom.
Za piko na i jedi dodajte nekaj kapljic limoninega oljčnega olja Jenko – toplo priporočam nakup!

Če niste ljubitelji mesa, enostavno izpustite pršut, vseeno bo zelo okusno!

naziv za sliko

Šparglji s poširanim jajcem in pršutom

Sestavine (za 2 osebi)

 • 2 jajci
 • 8 špargljev
 • 1/2 zrelega avokada
 • 2 večji rezini pršuta (ali 4 manjše)
 • 1 žlička drobno nasekljanega drobnjaka
 • 1 1/2 žlice oljčnega olja
 • 1 žlička balzamičnega kisa
 • 1/2 žličke polnozrnate gorčice
 • 1/2 žličke rjavega sladkorja
 • sol
 • poper

Priprava

 1. Višjo posodo napolnimo s približno 15 cm vode, ki jo solimo in ji lahko dodamo tudi žlico navadnega kisa.
 2. Zadnjih 6 sestavin damo v manjšo posodico in dobro premešamo, da dobimo gost preliv.
 3. Med segrevanjem vode drobno nasekljamo drobnjak, šparglje operemo in si pripravimo kakih 12 cm dolge vršičke (ostanke lahko npr zelo tanko diagonalno narežemo in jih uporabimo v solati) ter olupimo avokado in ga narežemo na rezine.
 4. Ko se ob robu posode začnejo pojavljati mehurčki, v manjšo posodico ubijemo jajce in ga nato počasi spustimo v vodo. Enako ponovimo z drugim jajcem in pazimo, da se v vodi ne dotikata.
 5. Po 2 minutah kuhanja v vodo k jajcem dodamo šparglje in kuhamo še eno minuto (jajca skupno kuhamo 3 minute). S penovko iz vode vzamemo jajci in ju odložimo na krožnik, ki smo ga pokrili s papirnato brisačko. Potem iz vode poberemo še šparglje in jih odložimo poleg jajc. Če se je del beljaka med kuhanjem oblikoval v trakove, ki visijo stran od centralnega dela, jih enostavno odstranite z žličko in tako oblikujte lepo poširano jajce.
 6. Na krožniku iz špargljev sestavimo romb, na en konec dodamo nekaj rezin avokada, v sredino rezino ali dve pršuta, nanj pa poširano jajce. Z žličko polovico preliva pokapamo preko sestavin na krožniku in potresemo s sesekljanim drobnjakom. Enako sestavimo tudi drugi krožnik. Za piko na i lahko na krožnik dodate nekaj kapljic limoninega oljčnega olja.

Dober tek!
Prilagojeno po receptu Matthew Tomkinsona.

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Darja

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish