Na vrtu je polno kolerabic, ki so uporabne za juhe, pireje, zelenjavne omake, vlaganje…
Tole pa je recept za kolerabino juho malo drugače – s kokosovim mlekom in limono, kar juhi doda blag azijski priokus in čudovito svežino.
Kolerabina juha s kokosom in limono
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 600 g olupljene kolerabe, narezane na koščke
- 1/2 skodelice narezane čebule
- 2 stoka česna, narezanega
- 2 žlici belega vina
- 2 žlici limoninega soka
- 2 dcl jušne osnove (zelenjavne ali kokošje)
- 3 vejice svežega timijana
- 2 lovorjeva lista
- 320 ml kokosovega mleka
- ščep naribanega muškatnega oreščka
- 2 žlički sladkorja
- sol in poper
Priprava
- Na 1 žlici oljčnega olja približno 5 minut pražimo čebulo in česen, na srednji temperaturi, da se zmehčata. Nato dodamo na koščke narezano kolerabo (razen 100 g, ki jih prihranimo za kasneje) in med mešanjem pražimo še 5 minut.
- Zalijemo z vinom, limoninim sokom in jušno osnovo, dodamo še lovor in timijan ter zavremo, nato pa kuhamo na nizki temperaturi približno 40 minut oziroma dokler se koleraba ne zmehča. Odstranimo lovor in vejice timijana.
- Medtem preostalo kolerabo, ki smo jo prihranili, narežemo na pol cm velike koščke in jih popečemo na žlici oljčnega olja, da se rahlo zmehčajo in dobijo zlato barvo, približno 5 minut.
- Juho vlijemo v mešalnik in jo zmiksamo, da je popolnoma gladka. Vlijemo nazaj v posodo, dodamo kokosovo mleko, sladkor in muškatni orešček ter zavremo. Solimo in popramo po okusu.
- Juho nalijemo v krožnik, po vrhu potresemo malo popečenih kock kolerabe ter nekaj kapljic oljčnega olja.
Dober tek!
Prilagojeno po receptu Valentine K. Wein
Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey Darja
Prispevaj tudi ti