Rdeči čili

Nekega lepega zimskega dne smo dobili povabilo za sodelovanje v oddaji Klepet ob kavi. Zakaj pa ne???

Upam, da boste uživali ob ogledu in da bo tale čili še večkrat na vašem meniju.

Sestavine – za 2 osebi:

Rdeči čili

Sestavine

  • 120 g rdeče leče
  • 220 g kuhanega rdečega fižola
  • 1 čebula (ali 10 cm pora), drobno nasekljana
  • 1 majhen strok česna, sesekljan
  • 50 g kuhane koruze
  • 1 rdeča paprika, narezana na koščke
  • 400 g pločevinka paradižnika
  • 2 dcl vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 1/8 žličke mlete kumine
  • 1/8 žličke semen koriandra (pred uporabo jih zdrobimo)
  • 1/4 žličke suhega origana
  • 1/4 žličke mlete sladke paprike
  • 1/8 žličke mlete dimljene paprike
  • ščep kajenskega popra
  • ščep mletega črnega popra
  • 1 bird’s eye čili
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sol

Priprava

  1. Lečo dobro speremo pod tekočo vodo in jo stresemo v posodo. Dolijemo toliko vode, da sega nekaj cm nad lečo, zavremo, kuhamo minuto ali dve in potem odstavimo posodo ter pustimo približno 10 minut, da se leča zmehča, a je še čvrsta. Lečo odcedimo in speremo z mrzlo vodo, da ustavimo kuhanje.
  2. Na zmerni temperaturi na olju pražimo čebulo nekaj minut, da se zmehča, nato dodamo česen in papriko ter pražimo 2 minuti, vmes nekajkrat premešamo.
  3. Paradižnik iz pločevinke narežemo na manjše koščke in ga skupaj s sokom dodamo k papriki. Dodamo vodo (jušno osnovo), sladkor ter vse začimbe, razen soli.
  4. Čili drobno nasekljamo in ga dodamo po okusu – glede na njegovo jakost in željeno ostrino jedi.
  5. Vse skupaj zavremo, dodamo še lečo, fižol in koruzo in kuhamo 5 minut. Po okusu solimo in če se nam jed zdi premalo pekoča, dodamo še malo kajenskega popra.
  6. Čili naložimo v globje posodice, na vrhu dodamo žlico kisle smetane ter potresemo z naribanim sirom in lističi koriandra ali peteršilja.

Dober tek!

MESNA OPCIJA: Lečo nadomestimo z 250 g mletega mesa ali 250 g govejega plečeta, ki ga narežemo na koščke. Uporabimo govejo jušno osnovo. Meso popečemo na olju, nato dodamo čebulo in nadaljujemo po receptu (razen leče). Če se odločimo za meso v koščkih, čili kuhamo občutno dlje, da meso postane mehko. Po želji lahko jed nekaj minut pred koncem kuhanja zgostimo z žlico mase harine.

VEGANSKA OPCIJA: Rdeči čili je primeren tudi za vegane, le postrežemo ga z vegansko kislo smetano in naribanim veganskim sirom. Lahko pa slednje izpustimo, saj je čili sam po sebi izredno polnega okusa in mu kot takemu nič ne manjka.

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish