Rdeči čili

Nekega lepega zimskega dne smo dobili povabilo za sodelovanje v oddaji Klepet ob kavi. Zakaj pa ne???

Upam, da boste uživali ob ogledu in da bo tale čili še večkrat na vašem meniju.

Sestavine – za 2 osebi:

Rdeči čili

Sestavine

  • 120 g rdeče leče
  • 220 g kuhanega rdečega fižola
  • 1 čebula (ali 10 cm pora), drobno nasekljana
  • 1 majhen strok česna, sesekljan
  • 50 g kuhane koruze
  • 1 rdeča paprika, narezana na koščke
  • 400 g pločevinka paradižnika
  • 2 dcl vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 1/8 žličke mlete kumine
  • 1/8 žličke semen koriandra (pred uporabo jih zdrobimo)
  • 1/4 žličke suhega origana
  • 1/4 žličke mlete sladke paprike
  • 1/8 žličke mlete dimljene paprike
  • ščep kajenskega popra
  • ščep mletega črnega popra
  • 1 bird’s eye čili
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sol

Priprava

  1. Lečo dobro speremo pod tekočo vodo in jo stresemo v posodo. Dolijemo toliko vode, da sega nekaj cm nad lečo, zavremo, kuhamo minuto ali dve in potem odstavimo posodo ter pustimo približno 10 minut, da se leča zmehča, a je še čvrsta. Lečo odcedimo in speremo z mrzlo vodo, da ustavimo kuhanje.
  2. Na zmerni temperaturi na olju pražimo čebulo nekaj minut, da se zmehča, nato dodamo česen in papriko ter pražimo 2 minuti, vmes nekajkrat premešamo.
  3. Paradižnik iz pločevinke narežemo na manjše koščke in ga skupaj s sokom dodamo k papriki. Dodamo vodo (jušno osnovo), sladkor ter vse začimbe, razen soli.
  4. Čili drobno nasekljamo in ga dodamo po okusu – glede na njegovo jakost in željeno ostrino jedi.
  5. Vse skupaj zavremo, dodamo še lečo, fižol in koruzo in kuhamo 5 minut. Po okusu solimo in če se nam jed zdi premalo pekoča, dodamo še malo kajenskega popra.
  6. Čili naložimo v globje posodice, na vrhu dodamo žlico kisle smetane ter potresemo z naribanim sirom in lističi koriandra ali peteršilja.

Dober tek!

MESNA OPCIJA: Lečo nadomestimo z 250 g mletega mesa ali 250 g govejega plečeta, ki ga narežemo na koščke. Uporabimo govejo jušno osnovo. Meso popečemo na olju, nato dodamo čebulo in nadaljujemo po receptu (razen leče). Če se odločimo za meso v koščkih, čili kuhamo občutno dlje, da meso postane mehko. Po želji lahko jed nekaj minut pred koncem kuhanja zgostimo z žlico mase harine.

VEGANSKA OPCIJA: Rdeči čili je primeren tudi za vegane, le postrežemo ga z vegansko kislo smetano in naribanim veganskim sirom. Lahko pa slednje izpustimo, saj je čili sam po sebi izredno polnega okusa in mu kot takemu nič ne manjka.

Leave a reply

 

SloveniaEnglish