Jabolčna pita z rabarbaro

Rabarbara je v zadnjih letih precej zapostavljena oziroma pozabljena rastlina z naših vrtov, čeprav si po mojem mnenju tega ne zasluži. Je namreč čudovit dodatek jabolkom, v pitah, crumble-ih ali kompotih, iz nje lahko pripravite prav posebno marmelado, salse in čatnije, pa še marsikaj drugega. Seveda je užitna tudi surova.

Sama sem jo tokrat uporabila v jabolčni piti, kjer s svojim okusom in kislino ponese klasično pito na čisto nov nivo.

Za vse tiste, ki niste prav ‘doma’ v peki, naj vas ne prestraši ideja o pripravi krhega testa za pito. Stvar je precej enostavna, sploh če imate doma mešalnik, seveda pa gre tudi brez njega.

Potrebno se je držati le nekaj osnovnih pravil in potem je priprava testa čisto enostavna:

1. Vedno uporabite maslo direktno iz hladilnika, za pripravo testa je bistvenega pomena hladno maslo, ki ga narežete na manjše kose. Če je zelo vroče in se vam maslo med rezanjem segreje, ga pred uporabo enostavno postavite nazaj v hladilnik, da se spet ohladi.

2. Če delate testo z rokami, si jih ohladite pod mrzlo vodo.

3. V mešalniku (ali na roke) na hitro zmešate moko in kose masla, da dobite večjim drobtinam podobno zmes. V mešalniku to najlažje dosežete s pulznim mešanjem.

4. Voda, ki jo dodate testu, mora biti mrzla. 

5. Testo vedno oblikujete v disk (da ga potem lažje razvaljate) in daste na hladno za pol ure, preden ga uporabite.

6. Krhko testo je zelo hvaležno, če se vam kje raztrga, robove samo rahlo zmočite z vodo in jih potegnete drug čez drugega ali pa dodate kos testa z drugega konca in vse skupaj povaljate.

Testo seveda lahko najprej slepo spečte – se pravi, da ga najprej praznega delno spečete v pečici, nato pa napolnete z nadevom in spečete do konca. Jaz tega nikoli ne delam, ker se popolnoma lepo speče skupaj z nadevom. Vedno pa za peko pit uporabim model s snemljivim dnom, ker to neskončno olajša jemanje pite iz modela.

Jabolčna pita z rabarbaro

Sestavine

Testo:

 • 230 g masla
 • 260 g univerzalne moke
 • 1/4 skodelica sladkorja
 • 1/4 žličke soli
 • 1/4 skodelice mrzle vode

Nadev:

 • 240 g rabarbare, olupljene in narezane na 1 cm dolge koščke
 • 500 g jabolk, narezanih na koščke
 • 2/3 skodelice rjavega sladkorja
 • 2 žlici moke ali Gustina
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 • 1,5 žličke začimbne mešanice ‘pumpkin spice’
 • ščep soli
 • nekaj koščkov masla

Priprava

1. V večji skledi ali posodi mešalnika na hitro zmešamo moko, sol in sladkor, nato dodamo na kocke narezano hladno maslo. V mešalniku (s pulznim načinom) ali s hladnimi rokami zmešamo vse skupaj, da dobimo grobim drobtinam podobno maso. Če se je maslo preveč segrelo med mešanjem, posodo za krajši čas postavimo nazaj v hladilnik. Testo je dovolj hladno takrat, ko ga lahko s prsti oblikujemo v kocko, ki drži svojo obliko in naši prsti pri tem ne ostanejo mastni.

2. Drobljenemu testo počasi dolivamo hladno vodo in čisto na kratko mešamo, da se testo rahlo sprime.

3. Testo stresemo na pult, razdelimo na dva enaka dela. Vsak del z rokami stisnemo skupaj, da se sprime in oblikujemo v 1,5-2 cm debel disk. Disk zavijemo v prozorno folijo in ga damo v hladilnik za vsaj pol ure.

4. Ohlajen disk vzamemo iz hladilnika (drugega pustimo še na hladnem) ter med dvema listoma peki papirja razvaljamo do željene velikosti (da bomo z njim pokrili dno ter stranice modela za peko), ponavadi dobimo debelino testa približno 3-5 mm. Razvaljano testo navijemo na valjar in ga tako prenesmo v model za piro, ki smo ga prej namazali z maslom. Testo rahlo pritisnemo v model, da se prilega dnu in stranicam. Odvečno testo, ki gleda preko roba modela, odrežemo z nožem ali pa ga pustimo in ga kasneje skupaj z zgornjim testom spodvijemo navznoter.

5. Pred peko model, obložen s testom, postavimo v hladilnik za pol ure.

6. V večji posodi dobro zmešamo vse sestavine za nadev, razen koščkov masla. Iz hladilnika vzamemo drugi disk in ga med listoma peki papirja razvaljamo na velikost zgornje odprtine modela za pito oz kak cm večje.

7. Model s testom vzamemo iz hladilnika, ga napolnimo z nadevom, rob testa rahlo navlažimo z vodo in vse skupaj prekrijemo z drugo polovico testa, ki smo ga ravno razvaljali. Zgornje in spodnje testo s prsti pritisnemo skupaj, da rob zatesnimo. Za lepšo obliko lahko obe plasti testa spodvijemo navznoter, preden ju pritisnemo skupaj ali pa odvečni del testa, ki visi čez rob modela, odrežemo z nožem in s prsti oblikujemo lep zaključek. V pokrov testa z nožem zarežemo nekaj odprtin, skozi katere bo med peko uhajala para, da se pokrov ne bo preveč napihnil in počil.

8. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj C, 45-50 minut, da je testo zlato-rjavo, nadev pa mehek.

9. Preden jo postrežemo, pito vsaj toliko ohladimo, da se nadev zgosti, sicer ne bo držala svoje oblike. Zelo okusna je s kepico vanilijevega sladoleda.

Dober tek!

 

Fotografija: Darja & Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Darja

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish