Chefove bombetke

Za ustvarjanje fenomenalnih brugerjev doma seveda potrebujemo tudi hude bombetke.

Mi smo jih preizkusili kar nekaj in trenutno so naše najljubše bombetke po (rahlo prilagojenem) receptu chefa Bineta Volčiča. Primerne se tako za burgerje kot za porkyje (pulled pork sendviči), okusne so tudi rahlo potoastane drugi ali tretji dan – super podlaga za recimo Eggs Benedict, čeprav se bolj redko zgodi, da po prvem dnevu še katera ostane 🙂

 

Nekaj nasvetov za pripravo:

  • silikonska podlaga je super za pripravo vseh vrst testa, ker ne drsi oziroma se ne premika med gnetenjem
  • čas vzhajanja prilagodite glede na temperaturo, na kateri testo vzhaja
  • pomembno je, da testo gnetete dovolj dolgo, da se razvije gluten in testo postane gladko
  • za bolj profesionalen izgled bombetk stehtajte testo, preden jih oblikujete (pri nas ponavadi pripravljamo 80 – 120 g bombetke, odvisno od namena)
  • iz količin v receptu boste dobili približno osem 120 g ali dvanajst 80 g bombetk
  • ko so bombetke oblikovane, jim dajte čas, da še drugič vzhajajo
  • preden jih daste v pečico, jih premažite z mešanico rumenjaka in mleka – to jim da čudovito rjavo barvo ter poskrbi, da se sezam prime testa

 

 

Chefove bombetke
Za 8
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
1 hr
Čas kuhe/peke
20 min
Čas priprave skupaj
1 hr 30 min
Čas Priprave
1 hr
Čas kuhe/peke
20 min
Čas priprave skupaj
1 hr 30 min
Sestavine
  1. 500 g mehke bele moke
  2. 30 g sladkorja
  3. 18 g svežega kvasa
  4. 325 ml mleka
  5. 75 g masla, stopljenega
  6. 1/2 žličke soli
  7. 1 rumenjak
  8. 1 žlica mleka
  9. sezam
Navodila
  1. Moko presejemo v posodo ali direktno na silikonsko podlago. V sredini naredimo vdolbino in vanjo stresemo sladkor in nadrobimo kvas. Dodamo še stopljeno maslo in mleko ter s prsti vse skupaj počasi vmešamo v moko, da dobimo testo.
  2. Testo 5 minut gnetemo, nato dodamo še sol in testo ponovno dobro pregnetemo, da se sol lepo porazdeli in testo postane gladko (se ne lepi več).
  3. Testo pokrijemo in na sobni temperaturi vzhajamo dobre pol ure oziroma da se njegova velikost podvoji.
  4. Vzhajano testo rahlo pregnetemo in s pomočjo tehtnice razdelimo na 120 g težke kose.
  5. Kose testa oblikujemo v gladke kroglice, jih postavimo na peki papir in pokrite ponovno vzhajamo približno 15 minut.
  6. Rumenjak zmešamo z žlico mleka in z mešanico premažemo bombetke po zgornji polovici. Potresemo s sezamom in pečemo na 200 stopinj C 15-20 minut.
Beležke
  1. Dober tek!
  2. Pripravil Rok Manfreda.
  3. Fotografije: Ines in Darja
Povzeto po - po prilagojenem receptu Bineta Volčiča
Povzeto po - po prilagojenem receptu Bineta Volčiča
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish