Jagodna marmelada, s sivko ali rožmarinom

Mi trije imamo zeloooo radi jagode.

Še rajši imamo pa palačinke – navadne, ameriške, z bananami… Torej je popolnoma jasno, da moram vsako leto skuhati jagodno marmelado. Ki pa pravzaprav ni marmelada ampak je džem, ker vsebuje koščke sadja in se kuha le krajši čas, a mi mu vseeno rečemo kar marmelada 🙂

Letos sem poleg navadne jagodne marmelade preizkusila še dva malo drugačna okusa: klasično kombinacijo okusov iz visoke kulinarike – jagode z rožmarinom ter jagode s sivko. Priznati moram, da sem nad obema kar precej navdušena in mi je žal, da ju nisem naredila v večji količini.

Ker nisem ljubitelj konzervansov in presladkih marmelad, sem letos jagodam dodala le polovično količino rjavega sladkorja (z upanjem, da bo to dovolj konzerviralo marmelado), pektin in bio limone.

Vse skupaj je pravzaprav zelo preprosto. Jagode sem narezala na majhne koščke, dodala rjavi sladkor, pektin in sok limone. Vse skupaj sem dobro premešala in segrela do 104 stopinje C, vmes pa sem pobirala dol peno, ki se je naredila na vrhu. Z vročo marmelado sem do roba napolnila še vroče (da ne počijo) steklene kozarčke, ki sem jih 10 minut sterilizirala v pečici na 100 stopinj C. Zaprla sem jih s steriliziranimi pokrovčki in za deset minut obrnila okoli, da je bil pokrovček spodaj, nato pa sem jih obrnila nazaj in jih pokrila s krpo in pustila, da se počasi ohladijo.

Pri marmeladi z rožmarinom ali sivko je razlika le v tem, da pred začetkom sladkor skupaj z listki rožmarina ali cvetovi sivke zmeljemo v mikserju, ves ostali postopek je popolnoma enak. Pomembno je, da uporabimo jedilno sivko (širokolistna sivka ali Lavandula angustifolia) , kajti kljub splošnemu prepričanju ni vsaka sivka jedilna in uporaba ostalih vrst lahko povzroči slabost oziroma blažje zdravstvene težave.  

Jagodna marmelada (džem), z rožmarinom ali sivko
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
20 min
Čas priprave skupaj
50 min
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
20 min
Čas priprave skupaj
50 min
Sestavine
 1. 1 kg jagod
 2. 500 g sladkorja
 3. sok 1 limone
 4. 10 g pektina
 5. dobra žlička rožmarinovih listkov (iz približno 4 vejic rožmarina, dolžine 12 cm)
 6. ali
 7. 3/4 žličke suhih sivkinih cvetov
Navodila
 1. Pripravimo steklene kozarce in pokrove - dobro jih operemo in osušimo. Pečico segrejemo na 100 stopinj C.
 2. Če pripravljamo marmelado z rožmarinom ali sivko, sladkor v mešalniku zmeljemo skupaj z rožmarinom ali sivko, da se dodano zelišče zmelje na res drobne koščke in se sladkor prepoji z dodanim okusom.
 3. Jagode narežemo na majhne koščke, jih damo v posodo za kuhanje, dodamo sladkor, pektin in sok limone ter dobro premešamo. Med pogostim mešanjem segrejemo do 104 stopinje C, vmes z žlico s površine odstranjujemo peno, ki nastaja. Med kuhanjem marmelade damo kozarce in pokrove v pečico za 10 minut, da se sterilizirajo.
 4. Vročo marmelado vlijemo v še vroče kozarce, zapremo s pokrovom in počasi ohladimo.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravila Darja Manfreda.
 3. Fotografije: Ines in Darja
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish