Mesne kroglice v Marinara paradižnikovi omaki

Pri nas imamo zelo radi špagete z mesnimi kroglicami. Mali jih naravnost obožuje, z rokami veselo tlači špagete in kroglice v usta in zraven navdušeno cmoka, na koncu pa ima paradižnikovo omako razmazano po vsem obrazu – mi temu rečemo ‘meatball facial’.

Verjetno obstaja skoraj toliko različnih receptov za marinara omako ter mesne kroglice, kolikor je družin, ki jih pripravljajo. Preizkusila sem kar nekaj različnih receptov in na koncu sestavila svojo ‘kombinacijo receptov’, ki nam je zares všeč. Kroglice pripravim samo iz govejega mesa in jih nato do konca skuham v marinara paradižnikovi omaki.

Najprej začnem kuhati paradižnikovo omako, da ima čas, da se okusi počasi zlijejo v celoto. Pravzaprav je zelo enostavna. Na olivnem olju rahlo segrejem česen, da zadiši (ne sme se zažgati, ker postane grenak). Dodam paradižnik iz konzerve in paradižnikovo mezgo ter segrejem do vretja, nato dodam še sladkor in začimbe – moja mešanica vključuje origano, baziliko in peteršilj. Omako kuham vsaj 30 minut, na koncu dodam še sol in poper.

Uporabite lahko cel vložen paradižnik, paradižnik v koščkih ali pa celo pasiran paradižnik. Sama ponavadi uporabim kar eko pasiran paradižnik, ker kuham za otroka, dodam pa še pločevinko paradižnika v koščkih. Seveda pride v poštev tudi zrel slasten svež paradižnik, ki ga poleti naberemo na vrtu in počasi skuhamo, da razpade v čudovito omako. A ker je svež paradižnik, ki ga pozimi lahko kupimo v trgovini, bolj kot ne brez okusa, raje izberem tistega v pločevinki.

Glede začimb – origano uporabljam posušen, peteršilj pa vsako jesen dam v skrinjo (brez blanširanja) in ga za kuhanje uporabljam kar zamrznjenega. Liste bazilike jeseni na hitro potopim v vrelo vodo (nekaj sekund), nato ohladim v ledeni vodi, rahlo osušim in v mešalniku zmeljem z olivnim oljem v gosto pasto. To potem zamrznem in tako se ohranita čudoviti svež okus in barva bazilike, ki se pri sušenju bolj kot ne izgubita.

Za mesne kroglice uporabljam eko mleto goveje meso iz Hofra. Poleg ekološke pridelave ima še eno pomembno prednost. Zmleto je v tanke vijugaste trakce, ki se med seboj lepo ločijo. Težava pri mletem mesu, ki ga sicer kupujem v trgovini je, da je pogosto zelo ‘zbito’ skupaj. Rahla struktura mletega mesa omogoča, da je masa za kroglice rahla, kar da čudovito mehke kroglice, ki pa ne razpadejo med kuhanjem. Še en trik, kako doseči, da je masa rahla, je da vse sestavine za kroglice, razen mesa in jajc, dobro premešamo med seboj v homogeno maso in šele nato dodamo jajce in meso. Na ta način mesa ni potrebno preveč mešati in tako dobimo rahlo maso, ki da najboljši rezultat. Česen in čebulo pa nastrgam kar na strgalu za parmezan, da se čim lepše porazdelita po masi.

Iz mase nato z mokrimi rokami oblikujem kroglice (velikosti okoli 3,5 cm), ki jih na olju na hitro popečem z vseh strani, kakih 5 minut vse skupaj, nato pa jih stresem v paradižnikovo omako (skupaj z maščobo, na kateri so se pekle) in kuham še približno 15 minut. Iz količin v receptu ponavadi dobim okoli 30-32 kroglic. Velikost kroglic je seveda stvar osebnega okusa in mirno lahko naredite manjše ali večje kroglice, potrebno je samo ustrezno prilagoditi čas kuhanja.

Pri nas mesne kroglice ponavadi ne postrežemo s špageti, kot je to v navadi, ampak z bavette (nekoliko širši in ploščati ‘špageti’).

 

Mesne kroglice v Marinara paradižnikovi omaki
Za 5
Oceni me
Natisni
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
50 min
Čas Priprave
30 min
Čas kuhe/peke
50 min
Paradižnikova omaka
 1. 2 žlici olivnega olja
 2. 1100 g paradižnika v pločevinki
 3. 50 g paradižnikove mezge
 4. 3 stroki česna, drobno nasekljanega
 5. 2 žlički sladkorja
 6. ½ žličke posušenega origana
 7. 8 g bazilikine paste (ali šop svežih bazilikinih listov)
 8. 1 žlica peteršilja, drobno narezanega
 9. sol
 10. poper
Mesne kroglice
 1. ½ kg mletega govejega mesa
 2. 1/2 skodelice drobtin
 3. ¼ skodelice naribanega Parmezan sira
 4. 2 stroka česna, drobno nasekljanega
 5. ½ manjše čebule, drobno nasekljane (ali fino nastrgane)
 6. 2 žlici marinara paradižnikove omake
 7. 1 žlica pateršilja, drobno narezanega
 8. ½ žlička bazilikine paste ( ali 1 žlica sveže bazilike, drobno narezane)
 9. ½ žličke soli
 10. ¼ žličke mletega črnega popra
 11. 1 veliko jajce, rahlo umešano
 12. 1 žlica olivnega olja – za peko
Navodila
 1. Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Na olivnem olju segrejemo česen, da rahlo zadiši, nato dodamo paradižnik iz pločevinke in paradižnikovo mezgo ter segrejemo do vretja. Dodamo sladkor, origano, baziliko in peteršilj ter na nizki temperaturi počasi kuhamo vsaj 30 minut. Na koncu dodamo še sol po okusu in poper.
 2. Medtem, ko se omaka kuha, pripravimo mesne kroglice. V skledo damo drobtine, Parmezan, česen, čebulo, Marinara omako, peteršilj, baziliko, sol in poper ter dobro premešamo, da dobimo čim bolj homogeno maso. Nato dodamo jajce in mleto meso in z rokami samo rahlo premešamo, da se sestavine zmešajo in povežejo med seboj.
 3. Z mokrimi rokami oblikujemo 3-4 cm velike kroglice, ki jih nato z vseh strani popečemo na olivnem olju, približno 5 minut. Kroglice nato skupaj z oljem stresemo v pripravljeno paradižnikovo omako in počasi kuhamo še približno 15 minut.
 4. Postrežemo s špageti, lahko pa tudi z drugo vrsto testenin ali s krompirjem in za še boljši okus potresemo s sveže naribanim parmezanom.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravila Darja Manfreda.
 3. Fotografije: Darja in Ines
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish