Lansko leto sem prvič poskusila sivkin sladoled. Bolj avtentičen skoraj da ne bi mogel biti, saj sem ga jedla v obmorskem mestu Menton, ki je del Azurne obale, čisto blizu Provanse v Franciji. To je bila ljubezen na prvi “liz” :D.
Ko smo nadaljevali pot po Provansi, sem morala kupiti bio sivko, da bom doma poskusila vsaj približati ta fantastičen nežen okus sivke v sladoledu. Ker pa sem nekje vmes postala alergična na mlečne sladkorje ter beljakovine, sem se odločila, da naredim verzijo, kjer sem navadno mleko nadomestila z ovsenim, rastlinskim torej. Vi pa lahko mirne volje uporabite namesto ovsenega mleka, kravje. Namesto kokosovega mleka pa sladko smetano. Takšen bo verjetno še bolj okusen in vam ga že sedaj zavidam :D.
Ker se sivka odlično poda k limoni, sem sladoled dala v “sendvič” med dva limonina piškotka z makom, za katerega delim recept z vami kmalu!
Pa gremo k receptu, ki ga verjetno že nestrpno pričakujete, če seveda niste preskočili mojega pisarjenja že prej 😀
- 1 1/4 skodelice ovsenega mleka
- 1/4 skodelice eko cvetov sivke
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1 konzerva kokosovega mleka (čez noč ohlajen v hladilniku)
- naravno barvilo vijolične barve (po želji)
- V manjši skodelici segrejemo ovseno mleko. Tik preden začne vreti, vanj vsujemo cvetove sivke in odstavimo iz grelne površine. Posodo pokrijemo in jo pustimo, da se ohladi (približno 20min).
- Ko je zmes z mlekom ohlajena, jo precedimo skozi cedilnik, da se ohrani samo mleko. Cvetove odvržemo.
- V mleko nato vlijemo kokosovo mleko (samo smetano) ter sladkor z malo barvila in vse skupaj dobro zmiksamo, da se zgosti. Mi smo koksovo mleko dali en dan prej v hladilnik, da se je strdilo. Pred uporabo bodimo pozorni na to, da konzerve s kokosovim mlekom ne premešamo.
- Zmes naj se hladi približno 3 ure, lahko tudi dlje, preden jo vlijemo v aparat za sladoled.
- Fotografije: Inaya - Fotografiranje in Stiliranje hrane
- Naravno barvilo uporabljeno v tem receptu je proizvajalca Torta Nature narejen iz korenja ter hibiskusa. Poleg drugih naravnih barvil, ga najdemo v Mercatorju.
Prispevaj tudi ti