Zmajeve nogice

Še tretji recept, ki ga je Smokey razvil za natečaj Gourmet Ljubljana.

Sladko in sončno meso ocvrtega piščančjega bedra, ki se skriva v ovoju drobtin s peteršiljem, prekajeno papriko in parmezanom, svežino pa mu doda ješprenova solata z balzamikom in bučnim oljem, barvno zelenjavo, zemeljsko rdečo peso in hrustljavimi kockami kranjske klobase.

Za nekoliko bolj zdravo verzijo lahko panirane krače spečemo tudi v pečici – postavimo jih na peki papir in pečemo na 200 stopinj C približno 30 minut. Pri tem načinu priprave drobtine ohranijo svojo lepo zeleno barvo.

Zmajeve nogice
Za 4
Oceni me
Natisni
Čas priprave skupaj
2 hr 30 min
Čas priprave skupaj
2 hr 30 min
Sestavine
  1. 8 piščančjih kračk, s kostjo
  2. 1 pinjenec
  3. 15 g listov svežega peteršilja, opranih in osušenih
  4. 40 g drobtin
  5. ¼ žličke mlete prekajene sladke paprike
  6. 10 g parmezana
  7. 50 g moke
  8. 1 jajce
  9. 150 g ješprena
  10. 100 g vložene koruze
  11. 30 g pora
  12. 1 manjša rdeča paprika
  13. 1 srednje velika rdeča pesa, kuhana
  14. 100 g kuhane kranjske klobase
  15. sol
  16. poper
  17. balzamični kis
  18. bučno olje
  19. olje za cvrtje
Navodila
  1. Piščančjim kračam odstranimo kožo. Pod spodnjim sklepom jih z nožem zarežemo vse okoli, do kosti, in spodnji sklep očistimo do golega. V mesu poiščemo malo koščico in z nožem zarežemo tik ob njej z zgornje in spodnje strani, da jo sprostimo in odstranimo. Meso rahlo porinemo proti debelejšemu koncu, da se oblikuje v kroglico ter porežemo kite, ki štrlijo ven.
  2. Očiščene krače potresemo s soljo in poprom, damo v vrečko, prilijemo pinjenec in mariniramo 2 uri (minimalno pa 30 minut).
  3. V mešalniku zmeljemo drobtine, peteršiljeve liste, mleto papriko in parmezan in droben ščep popra, da dobimo zelene drobtine.
  4. Namočen ješprenj skuhamo do mehkega in ohladimo.
  5. Por narežemo na 1 cm dolge in 2 mm široke trakove, rdečo papriko in peso pa na 1/2 cm velike kocke.
  6. Kranjsko klobaso narežemo na 1/2 cm velike kocke in jih v ponvi popečemo na močnem ognju, da postanejo hrustljave (ko začnejo pokati kot kokice).
  7. Ohlajen ješprenj zmešamo z narezano zelenjavo, dodamo koruzo in popečeno kranjsko klobaso. Po okusu začinimo z balzamičnim kisom, bučnim oljem, soljo in poprom. Postavimo v hladilnik.
  8. Za paniranje si v posode pripravimo moko, razžvrkljano jajce in zelene drobtine. Krače vzamemo iz vrečke, pustimo trenutek, da odteče odvečni pinjenec in jih eno za drugo povaljamo v moki, jajcu in nazadnje v zelenih drobtinah. Z roko rahlo pritisnemo drobtine na meso, da se oblikuje lepa skorjica.
  9. V posodi za cvrtje segrejemo olje na 165 stopinj C in krače pečemo 12 - 15 minut, odvisno od velikosti. Pečene krače za nekaj trenutkov postavimo na papirnato brisačko.
  10. Na osebo postrežemo 150-200 g ohlajene solate in 2 ocvrti, še vroči krački.
Beležke
  1. Dober tek!
  2. Pripravil: Rok Manfreda
  3. Foto: Ines in Darja
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti