Kuskus po orientalsko

Tole kosilo je bilo resnično hrana za udobje. Moje počutje po njem sicer ni ravno nebeško, saj zaradi gerb-a ne prenašam najbolje cimeta in limone, vendar sem mnenja, da sta ravno ti dve sestavini ključnega pomena pri celotni jedi.

Na kuskus me je včeraj spomnil sosed, ko je govoril o temu kako rad ima jedi, ki so pripravljene na hitro in kako je pripravil tisti dan kuskus za kosilo. Tudi meni so takšna kosila najljubša. Spomin me je ponesel še malo dlje, ko sva s Primožem potovala po Tuniziji in sem tam prvič jedla kuskus. Skuhali so nam ga Berberi. Seveda je vseboval tudi hariso, ki sem jo tudi prvič poskusila. Nikoli ne bom pozabila na občutek, ki sem ga bila deležna ob okušanju te res neverjetno dobre različice kuskusa. Noben kuskus še ni prekašal tistega okusa izpred skoraj 10ih let. Lani sva bila na festivalu kuskusa na Siciliji v kraju San Vito lo Capo. Sicer je bil božanski, ampak prvega ne pozabiš nikoli 😀

Kot zanimivost dodam še to, da je cimet ena najstarejših začimb, ki se uporablja predvsem za sladke jedi. Pridobiva se iz notranje strani skorje iz dveh cimetovih dreves (kitajskega in cejlonskega). Nekaj več o cimetu, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku…

Sedaj pa hitro k pripravi. Zares vam ne bo žal! Obljubim!

kuskus po orientalsko

Priprava kuskusa

Sestavine (2 lačni osebi)

  • pest nasekljanih datljev
  • pest nasekljanih mandljev
  • sok polovice limone+ščep nastrgane limonine lupine
  • 180g piščančjega fileja
  • 150g nekuhanega kuskusa
  • 450ml piščančje jušne osnove
  • 1 velik krompir
  • 1 korenje
  • 1/2 manjšega jajčevca
  • 2 ščepa soli
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 žlički mlete kumine
  • 2 žlici olivnega olja
  • malo pora za praženje

Priprava

  1. Korenje in krompir, ki smo ga narezali na večje kose, kuhamo na pari približno 15 min.
  2. Na olju prepražimo piščančji file, ki smo ga razrezali na malo večje kose. Ne predolgo, le toliko, da postane rahlo rjavkast. Na istem olju olju prepražimo na koščke narezan jajčevec.
  3. Nasekljan por in nekaj olja damo v ponev in ga prepražimo. Vanj vržemo nasekljane datlje, cimet, kumino. Premešamo in vlijemo jušno osnovo, limono ter lupino limone. Pustimo, da zavre.
  4. Vmes pa premažemo pekač z olivnim oljem. Vanj stresemo vso zelenjavo ter piščanec. Čez vsujemo kuskus, zalijemo s pravkar pripravljeno mešanico z jušno osnovo, posolimo ter čez potrosimo nasekljane mandlje….
  5. Pečemo 20min v pekaču, ki smo ga pokrili s folijo, na 180 stopinjah.

Fotografije: Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Ines

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish