Palačinke iz aquafabe in veganski “Ranch dressing” preliv

Največja zvezda današnjega recepta je aquafaba. Odkritje, ki je relativno mlado in sicer iz leta 2014, je odkril francoski glasbenik Joël Roessel. Vegan, ki je odkril, da se tekočina iz konzerve čičerke prav dobro peni… Za vse tiste, ki izraza še niste slišali, gre za vodo, v kateri se je kuhala čičerka ali katera druga stročnica. Najbolje od vseh stročnic pa se obnese čičerka. Tekočina, ki nastane ob kuhanju čičerke je namreč odličen nadomestek za jajčni beljak. Zaradi svoje sestave je tako odlična izbira za tiste, ki ne prenesejo jajc, kot tudi tiste, ki jih iz etičnih razlogov ne želijo jesti.

Uporabimo jo lahko celo za peko španskih vetrcov ali makronov. Pred časom sem že poskusila s španskimi vetrci. Moram priznati, da me je okus prijetno presenetil, saj se okusa po čičerki skoraj ne občuti. Morda je dobro izpostaviti dejstvo, da je vsebnost proteinov precej manjša in da je ni možno uporabiti v jedeh, ki so večinoma bazirane na količini beljakovin.

Če jo boste kdaj želeli uporabiti v receptih namesto jajce, uporabite tri žlice aquafabe namesto cele jajce oz. dve žlici namesto beljaka. Seveda lahko mirne volje uporabite tekočine iz konzerve, vendar bi vseeno iz previdnosti raje videla, da si lepo skuhate čičerko na klasičen način, ali pa uporabite vsaj tisto iz kozarca. Sicer priprava traja, a vsekakor ne zahteva veliko dela. Iz čičerke, ki ste jo skuhali si lahko pripravite slastni hummus ali jo uporabite v solatah.

palačinke z aquafabo

K tem super okusnim palačinkam sva s Primožem pripravila vegansko verzijo “Ranch dressing” preliva. V kolikor bi vam raje teknila neveganska verzija, jo dobite na tej povezavi.

Za polnilo pa sva uporabila kar sestavine, ki sva jih imela v hladilniku. Šampinjone, por, paradižnik, cukinije (zoodles) in jajčevec.

sweet bread

Priprava “Ranch dressing” preliva

Sestavine (cca 1 skodelica)

  • 1/2 skodelice veganske ali navadne majoneze
  • 1/4 žlička česna v prahu
  • 1/4 žličke čebule v prahu
  • 1/4 skodelice nesladkanega sojinega mleka
    (lahko tudi več, odvisno od tega kako gost preliv želite)
  • 1 žlička nasekljanega peteršilja
  • 1/8 žličke popra

Metoda

  1. Vse sestavine zmešamo v manjši stekleni posodici in damo za nekaj časa v hladilnik, da se ohladi ter okusi povežejo.

Priprava palačink iz rdeče pese

Sestavine (cca 8 palačink)

  • 210g večnamenske moke
  • 1/4 žličke soli
  • 3/4 žličke pecilnega praška
  • 9 žlic aquafabe
  • 1 rdeča pesa
  • 400 ml ovsenega, mandljevega ali katerega drugega rastlinskega mleka (oz. mleka po izbiri)
  • 2 žlici repičnega ali olivnega olja (plus nekaj kapljic repičnega za pripravo palačink)

Metoda

  1. Za pripravo palačink je najbolje, da takoj na začetku pripravimo mešanico iz zmiksane rdeče pese in mleka. To naredimo enostavno. V mešalnik vlijemo mleko, vanj vržemo na manjše kose narezano rdečo peso, ki smo jo pred tem seveda olupili in zmiksamo.
  2. Zmes, ki je nastala prelijemo skozi cedilnik, saj v palačinkah ne želimo kosov rdeče pese. Rdečo peso, ki je ostala ne zavržemo. Iz nje lahko pripravimo muffine, hummus, rižoto…
  3. V srednje veliki posodi zmešamo moko, sol ter pecilni prašek. Mešanici dodamo aquafabo ter olje. Postopoma dodajamo mleko in mešamo tako dolgo, da ni več zaslediti grudic. Zmes mešamo ročno. Pazljivi moramo biti, da zmesi ne zmešamo preveč, saj si želimo, da so palačinke lepo zračne in mehke.
  4. Zmes naj počiva vsaj 10 min na sobni temperaturi.
  5. Če se je zmes za palačinke v času “počitka” preveč zgostila, ji lahko dodamo še mleko.
  6. Gostota zmesi naj bo takšna, da se se skoraj v počasnem posnetku razlije po razgreti ponvi. Pri vlivanju lahko uporabimo kar modelček velik za 1/3 skodelice.
  7. V ponev vlijemo kapljico olja in ga segrejemo na visoki temperaturi. Ko je olje segreto, odmaknemo ponev iz štedilnika in v sredino ponve vlijemo zmes za palačinke. Ponev premikamo
    pod naklonom, da se zmes enakomerno razlije po njej.
  8. Ponev vrnemo na štedilnik in počakamo, da se začnejo delati mehurčki na palačinki. Ko robovi palačinke začnejo dobivati rjavkaste nianse, jo obrnemo in pečemo še kakšno minutko ali
    dve.
  9. Enako naredimo za vseh 8 palačink.

Predlog za nadev. Po želji pa si lahko pripravite nekaj čisto svojega.

Priprava nadeva

Sestavine

  • 1/2 manjšega pora
  • 1 manjši jajčevec
  • 1 velik paradižnik
  • 100 g šampinjonov
  • 1 manjša bučka
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol, poper in začimbe po okusu
  • zoodles manjšega cukinija

Metoda

  1. Na olivnem olju prepražimo por.
  2. Dodamo šampinjone in jajčevce.
  3. Par minut kasneje dodamo nasekljan paradižnik (midva ga olupiva in odstraniva semena) in pokrito pražimo do mehkega (15 min).

Nadevamo palačinke in jih prelijemo s prelivom… Dober tek.

Fotografije: Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Ines

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish