Domača rikota

Pred nekaj leti sem v eni od kuharskih revij naletela na recept za domačo rikoto. Ker je bilo slišati precej enostavno in hitro, sem se odločila, da ga preizkusim. Nad rezultatom sem bila zares presenečena. Z minimalno truda in časa sem ustvarila nežno in okusno rikoto, ki smo jo pojedli še preden sem jo lahko pospravila v hladilnik. Od takrat dalje jo pogosto pripravljam in njena uporaba je zares omejena le z vašo kreativnostjo. 🙂  Mi jo poleti pogosto namažemo na kruh in obložimo z domačim češnjevim paradižnikom, ki se je pekel z rožmarinom in blazamikom ter nekaj rezinami parmezana. 

Če smo natančni, pravzaprav ne gre za čisto pravo rikoto. Rikota (ime pomeni ‘dvakrat kuhano’) se pripravlja iz sirotke, ki ostane po pripravi sira iz mleka in ustreza naši albuminski skuti, ki ima zelo nizko vsebnost kazeina. V receptu pa se uporabi celo mleko, tako da pripravljena rikota vsebuje tudi kazein.

Potrebujete le mleko, malo sladke smetane, ščep soli in nekaj limoninega ali limetinega soka. Pomembno je, da uporabite sveže nepasterizirano ali mikrofiltrirano mleko, ki ni obdelano z zelo visoko temperaturo (UHT). Iz 1 litra mleka boste dobili približno 1 skodelico rikote oziroma iz 5 litrov mleka približno 1 kg rikote (če jo odcejate 1 uro).

Za odcejanje cedilo položite nad večjo posodo in ga obložite z rahlo mokro, čisto tetra tkanino (tetra plenica).

Rikoto odcejate od 30 minut do 24 ur, glede na želeno gostoto oziroma suhost, to pa je pogojeno z nadaljnjo uporabo. Če boste rikoto takoj pojedli oziroma jo uporabili kot namaz za kruh ali pa iz nje naredili domače njoke, potem želite imeti mehko, sočno rikoto in jo boste odcejali le 30 minut. Če pa jo želite uporabiti za pripravo sirove torte, potem potrebujete bolj suho, gosto rikoto in jo boste odcejali več ur.

Tekočina, ki jo boste dobili kot stranski produkt, je sirotka. Nikar je ne zavrzite, shranite jo v hladilniku, saj je uporabna v različnih receptih. Z njo lahko npr nadomestite vodo in mleko pri pripravi pice in dobili boste zelo okusno testo.

     

Domača rikota
Oceni me
Natisni
Čas kuhe/peke
20 min
Čas priprave skupaj
40 min
Čas kuhe/peke
20 min
Čas priprave skupaj
40 min
Sestavine
 1. 1 liter mikrofiltriranega ali svežega mleka
 2. 65 ml sladke smetane
 3. 1/4 žličke soli
 4. 33 ml limoninega ali limetinega soka
Navodila
 1. Mleko vlijemo v posodo, dodamo sladko smetano in počasi segrevamo na zmernem ognju, da doseže temperaturo 85 stopinj C (oziroma da se ob robu začnejo tvoriti majhni mehurčki, če nimate termometra), približno 20 minut.
 2. Posodo odstavimo z ognja in vmešamo sol, nato po celotni površini počasi polijemo limonin/limetin sok. S špatulo nežno mešamo mleko 1-2 minuti, da se dobro sesiri.
 3. Cedilko damo nad večjo posodo in jo obložimo s čisto kuhinjsko krpo ali tetra plenico in nato skozi tkanino precedimo celotno mešanico. Grudice se ujamejo v tkanino, sirotka pa steče v posodo.
 4. Rikoto odcejamo tako dolgo, da dobimo želeno gostoto oziroma suhost sira - 30 minut za mehko rikoto in do 24 ur za zelo čvrsto, suho in gosto rikoto. Če jo boste odcejali več kot 2 uri, vse skupaj postavite v hladilnik.
 5. Rikoto lahko v neprodušno zaprti posodi hranite v hladilniku do 3 tedne.
Beležke
 1. Dober tek!
 2. Pripravila: Darja Manfreda
 3. Fotografije: Darja in Inaya - Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey http://smokey.si/

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish