Jesenska pravljica

Ta recept smo razvili za tekmovanje Nov okus Ljubljane 2018.

Jabolka, buče in rdečo peso najdemo jeseni na ljubljanski tržnici. V kozarčku pa ustvarijo izjemno kombinacijo okusov, ki s svojo toplino, kompleksnostjo, pridihom svežine in kančkom skrivnosti spominjajo na jesen v naši čudoviti prestolnici.

Seveda lahko uporabite tudi drugo oranžno bučo, vendar vam bo to dalo nekoliko drugačen okus sladice. Začimbno mešanico ‘pumpkin spice’ si naredite sami doma iz mletega cimeta, klinčkov, ingverja, pimenta in muškatnega oreščka – recept najdete tukaj.

Za ultimativni užitek po vrhu dodate še malo slane karamelne omake.

 

Jesenska pravljica

Sestavine

Biskvit

  • 2 jajci
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1/2 skodelice olivnega olja (nepekočega)
  • 1 skodelica moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3/4 žličke sode bikarbone
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 1/2 skodelice naribane sveže rdeče pese
  • 1/2 skodelice mletih orehov

Krema

  • 600 g olupljenih in na koščke narezanih jabolk (npr Jonagold)
  • 2 žlici masla
  • 2 žlički začimbne mešanice ‘pumpkin spice’
  • 2 dcl domačega jabolčnega soka
  • 500 g pireja buče maslenke (Butternut)
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 janeževe zvezde
  • nastrgana lupina polovice bio limone
  • 75 ml sladke smetane za stepanje

Za okrasitev

  • 4 dcl sladke smetanje za stepanje
  • 2 žlički sladkorja
  • nekaj orehovih jederc

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj C. Jajca, sladkor in olje mešamo v mešalniku, da dobimo svetlo in zračno maso (nekaj minut). V posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in cimet ter dobro premešamo.
  2. Mešanico moke dodamo jajčni masi ter dobro premešamo. Dodamo vanilijev ekstrakt, naribano peso in mlete orehe ter mešamo še 1 minuto. Testo vlijemo v namaščen pekač premera 26 cm ter pečemo na srednji višini 45-50 minut (oziroma dokler zobotrebec, ki ga potisnemo v sredino testa, ne pride ven čist). Biskvit vzamemo iz modela in ohladimo.
  3. Med pečenjem testa v posodi raztopimo maslo, dodamo narezana jabolka, jabolčni sok, začimbno mešanico, janeževo zvezdo in nastrgano lupino limone ter kuhamo približno 20 minut, doker se jabolka na zmehčajo. Nato dodamo vanilijev ekstrakt, bučni pire in sladko smetano ter kuhamo še 1 minuto. Jabolčno-bučno maso s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega in nato skupaj z biskvitom dobro ohladimo.
  4. Preostanek sladke smetane stepemo in dodamo 2 žlički sladkorja. Orehova jedrca grobo nasekljamo.
  5. V manjše steklene kozarčke v plasteh naložimo 45 g sadne kreme, 50 g biskvita ter 45 g sadne kreme. Sladica je najboljša, če pripravljena stoji 1 dan v hladilniku, da se okusi povežejo med seboj. Pred serviranjem na sladico dodamo še 35 g oziroma 1 žlico stepene smetane in nekaj grobo nareznih orehov.
  6. Nasveti: Bučni pire naredimo tako, da bučo narežemo na večje kose, ki jih namazane z olivnim oljem pečemo v pečici na 200 stopinj C približno 30-40 minut oziroma dokler se ne zmehčajo (ali pa jih dodamo v pečico skupaj z biskvitom ter pečemo do mehkega). Rahlo jo ohladimo, odstranimo lupino ter pretlačimo z vilicami.
    Začimbno mešanico ‘pumpkin spice’ si naredite sami doma iz mletega cimeta, klinčkov, ingverja, pimenta in muškatnega oreščka. Recept dobite tukaj. Za ultimativni užitek po vrhu dodate še malo slane karamelne omake.

Dober tek!

Fotografije: Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Darja

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish