Predstavljamo vam recept, ki smo ga razvili za natečaj Nov okus Ljubljane.
Sladico, ki smo jo pripravili posebej za natečaj najdete na tej povezavi.
Recept za neobičajne, a zelo okusne štruklje pa najdete na tej povezavi.
Žal se z njim in preostalimi recepti letos nismo udeležili v ožji krog izbrancev, a smo vseeno ponosni na vse tri jedi, saj so okusne in nevsakdanje.
Vsem trem finalistom pa čestitamo in želimo veliko veselja in uspehov ob kulinaričnih doživetjih.
Pomaka se odlično ujema s paniranim piščancem. Jed vam priporočamo kot super ideja za finger food.

Piščančje kroglice v jesenski pomaki
Sestavine za kroglice
- 500 g mletih piščančjih krač
- 1 žlica moke
- 1 žlička sol
- q ščepec popra
- 1/2 žličke drobtin
- 1 ščepec soli
Sestavine za paniranje
- 3 žlice drobtin
- 1 jajce + 1 ščep soli
- 2 žlici moke+1 žlica mletih mandljev
- 1/2 žličke origana
- 1/2 žličke bazilike
- 1/2 žličke čebule v prahu
- 1/2 žličke paprike v prahu
Sestavine za pomako
- 2 mini stroka česna
- 1/2 srednje velike čebule
- 1 žlica olivnega olja
- 470 g maslene buče
- 1 jabolko carjevič
- 150 g demerara ali rjavega sladkorja
- sok 2 manjših limon
- 1 dober ščepec soli
- 1/4 žličke cimeta
- 1 majhen ščepec čilijevih kosmičev
- 1 cm ingverja
- 1 ščep gorčičnih semen
- 1/3 žličke alkoholnega kisa
Priprava jesenske pomake
- Bučo narežemo na manjše krhlje, prelijemo z oljem, solimo in pečemo približno pol ure v pečici segreti na 180 °C.
- V ponev vlijemo olje, na katerem do zlato rumene barve prepražimo čebulo. Posolimo, dodamo sesekljan česen in čili ter pražimo še slabo minutko.
- Nato dodamo bučo, narezana jabolka, ingver, sladkor, sok limone in cimet ter kuhamo nekaj minut. Dodamo še kis in gorčična semena, vse skupaj kuhamo še približno 15 minut.
- Ko je gotovo, s paličnim mešalnikom na grobo sesekljamo pomako.
Priprava piščančjih kroglic
- Krače razkoščičimo in narežemo na majhne koščke ali zmeljemo na grobo.
- Zmešamo meso, drobtine, sol, poper in moko v manjše kroglice.
- V posebni posodici zmešamo drobtine, mlete mandlje, origano, baziliko, čebulo in papriko v prahu. V drugi posodi razžvrkljamo jajce s ščepom soli, v tretji pa pripravimo moko.
- Kroglice paniramo najprej v moki, nato v jajci, nazadnje pa v mešanici z drobtinami.
- Olje segrejemo na 180°C ter kroglice cvremo do zlato rjave barve. Okoli 4 minute, odvisno od velikosti kroglic.
Dober tek!
Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane
Smokey Primož
Prispevaj tudi ti