Piščančje kroglice v jesenski pomaki

Predstavljamo vam recept, ki smo ga razvili za natečaj Nov okus Ljubljane.

Sladico, ki smo jo pripravili posebej za natečaj najdete na tej povezavi.
Recept za neobičajne, a zelo okusne štruklje pa najdete na tej povezavi.

Žal se z njim in preostalimi recepti letos nismo udeležili v ožji krog izbrancev, a smo vseeno ponosni na vse tri jedi, saj so okusne in nevsakdanje.

Vsem trem finalistom pa čestitamo in želimo veliko veselja in uspehov ob kulinaričnih doživetjih.

Pomaka se odlično ujema s paniranim piščancem. Jed vam priporočamo kot super ideja za finger food.

Piščančje kroglice v jesenski pomaki

Sestavine za kroglice

  • 500 g mletih piščančjih krač
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička sol
  • q ščepec popra
  • 1/2 žličke drobtin
  • 1 ščepec soli

Sestavine za paniranje

  • 3 žlice drobtin
  • 1 jajce + 1 ščep soli
  • 2 žlici moke+1 žlica mletih mandljev
  • 1/2 žličke origana
  • 1/2 žličke bazilike
  • 1/2 žličke čebule v prahu
  • 1/2 žličke paprike v prahu

Sestavine za pomako

  • 2 mini stroka česna
  • 1/2 srednje velike čebule
  • 1 žlica olivnega olja
  • 470 g maslene buče
  • 1 jabolko carjevič
  • 150 g demerara ali rjavega sladkorja
  • sok 2 manjših limon
  • 1 dober ščepec soli
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1 majhen ščepec čilijevih kosmičev
  • 1 cm ingverja
  • 1 ščep gorčičnih semen
  • 1/3 žličke alkoholnega kisa

Priprava jesenske pomake

  1. Bučo narežemo na manjše krhlje, prelijemo z oljem, solimo in pečemo približno pol ure v pečici segreti na 180 °C.
  2. V ponev vlijemo olje, na katerem do zlato rumene barve prepražimo čebulo. Posolimo, dodamo sesekljan česen in čili ter pražimo še slabo minutko.
  3. Nato dodamo bučo, narezana jabolka, ingver, sladkor, sok limone in cimet ter kuhamo nekaj minut. Dodamo še kis in gorčična semena, vse skupaj kuhamo še približno 15 minut.
  4. Ko je gotovo, s paličnim mešalnikom na grobo sesekljamo pomako.

Priprava piščančjih kroglic

  1. Krače razkoščičimo in narežemo na majhne koščke ali zmeljemo na grobo.
  2. Zmešamo meso, drobtine, sol, poper in moko v manjše kroglice.
  3. V posebni posodici zmešamo drobtine, mlete mandlje, origano, baziliko, čebulo in papriko v prahu. V drugi posodi razžvrkljamo jajce s ščepom soli, v tretji pa pripravimo moko.
  4. Kroglice paniramo najprej v moki, nato v jajci, nazadnje pa v mešanici z drobtinami.
  5. Olje segrejemo na 180°C ter kroglice cvremo do zlato rjave barve. Okoli 4 minute, odvisno od velikosti kroglic.

Dober tek!

Fotografije: Twofoodiesandacat – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Smokey Primož

Prispevaj tudi ti

 

SloveniaEnglish